Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Löfven om nynazister: Inte förbud men hårdare straff

Från 2016
Nordiska statsministrar träffades på Åland. Juha Sipilä, Erna Solberg och Stefan Löfven.
Bildtext Juha Sipilä, Erna Solberg och Stefan Löfven.
Bild: Yle/Ingemo Lindroos

Det högerextrema våldet, säkerhetssituationen i Östersjön och migrationspolitik diskuteras på det nordiska statsministermötet på Åland.

Finland är ordförandeland för Nordiska ministerrådet i år och statsministrarnas två dagar långa möte hålls just nu på Åland.

På grund av den livliga debatten om hur man ska arbeta mot högerextremt våld i Finland, har det också blivit ett diskussionsämne på statsministrarnas möte.

För två år sedan misshandlades flera personer av nynazister i Malmö, och antirasisten Showan Shattak fick så allvarliga skador att han var nära att mista livet.

Nordiska motståndsrörelsen har verksamhet i flera nordiska länder och är på växande i Sverige, där aktiviteterna har ökat under de senaste åren.

Yle Nyheter frågade Sveriges statsminister Stefan Löfven om ett förbud av den här typen av organisationer kan bli aktuellt också i Sverige.

- Vi har haft en diskussion i Sverige ett flertal gånger. I Sverige fungerar det inte så att man förbjuder organisationer. Det kanske inte skulle ha så stor verkan - de kanske skulle bli martyrer i stället, säger Löfven.

- Men det är väldigt viktigt att göra markeringar mot mot rasism och diskriminering och därför har vi höjt straffskalan för den typen av brott. Att väldigt tydligt markera att det är inte acceptabelt i vårt samhälle.

Diskussion om artikeln