Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Finland föll i rankning om konkurrenskraft

Från 2016
Uppdaterad 28.09.2016 09:56.
Högar med mynt på ett bord.
Bild: Creative commons/Stocksnap.io

Finland har rasat ytterligare två steg på en lista över världens mest konkurrenskraftiga länder.

I början av 2000-talet toppade Finland rankningen eller kom på andra plats. Nu ligger Finland tionde på World Economic Forums lista.

Sverige steg i rankningen och gick förbi Finland som det mest konkurrenskraftiga landet i Norden. Norge och Danmark kommer efter Finland. Sammanlagt 138 länder var med i rankningen. Mest steg Indien (till plats 39) och Albanien (till plats 80), sämst klarade sig Mauretanien och Jemen.

Det är Näringslivets forskningsinstitut Etla som samlat ihop uppgifterna om Finland. Enligt Etla är det bra att Finland hålls med i täten, men kan liknas vid en tävlingsidrottare som underpresterar i internationella stortävlingar.

Nedstämdhet i ekonomin

Det är inte en alldeles lätt sak att mäta konkurrenskraft. Det finns inte heller ett övergripande sätt att förklara termen. Enligt Petri Rouvinen, forskningsdirektör vid Etla, betyder termen i WEF:s jämförelse "landets förmåga att på lång sikt erbjuda sina medborgare tillväxtpotential och välstånd."

World Economic Forum rankar länderna på basis av 112 olika jämförelseuppgifter. Nästan 70 procent av dessa uppgifter grundar sig på intervjuer med företagsledare.

WEF:s nationella samarbetspartners, vilket också Etla är, väljer vilka som intervjuas i respektive land. I Finland har ledare för företag av olika storlek intervjuats, men trots termen "företagsledare" har också tjänstemän, forskare och företrädrare för olika organisationer varit intervjuobjekt i Finland.

Det beröm som Finland får i undersökningen låter bekant: samhället fungerar, är transparent och säkert och producerar ett utbildat och friskt folk.

Men lika bekant låter kritiken: marknaderna är små, ekonomin lider av nedstämdhet och arbetsmarknaden borde vara mer flexibel. Gällande löneflexibiliteten kommer Finland på plats 138 det vill säga sist - enligt företagsledarna det vill säga.

Vad innebär då den här nedstämdheten i ekonomin i praktiken? Den har samband med den i undersökningen använda mätaren macroeconomic environment, det vill säga den makroekonomiska miljön. Nedstämdheten beskriver den upplevda stämningen, trots en god placering i topp 10.

- Visst finns det ekonomiska utmaningar i Finland, men de är inget jämfört med den pessimism som råder hos oss, säger Petri Rouvinen, forskningsdirektör vid Etla.