Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lag Europa kämpade men kunde inte rå på Kanada – lönnlöven en seger ifrån World Cup-guld

Från 2016
Uppdaterad 28.09.2016 09:15.
Sidney Crosby och Carey Price
Bildtext Kanadas stöttepelare i finalmatch nummer ett: Sidney Crosby och Carey Price.
Bild: Icon Sportswire / All Over Press

Den första matchen av finalserien i World Cup mellan Kanada och Lag Europa skulle vara ensidig och sluta i klar kanadensisk seger. I verkligheten gjorde ändå européerna allt för att sätta käppar i hjulen för kanadensarna.

Då matchen körde igång såg det ut som om den kanadensiska truppen skulle få en kalldusch genast i det första bytet. Anze Kopitar kom i ett riktigt drömläge direkt, men lyckades inte näta.

Europa fick också pröva på vingarna i powerplay kort därefter, men inte där heller blev det mål.

Istället var det Kanada som inledde målskyttet, tack vare förstekedjan med Sidney Crosby i spetsen. Crosby satte igång en kontring med en snygg passning till Patrice Bergeron, som för sin del gav pucken vidare till Brad Marchand – som firade sitt nya monsterkontrakt med Boston Bruins genom att föra upp Kanada i ledning.

Europa kom med i matchen så gott som direkt, men ett grymt misstag av Zdeno Chara blev fatalt för laget. Den slovakiske veteranbacken tappade pucken åt Ryan Getzlaf i den neutrala zonen och Getzlaf matade pucken åt Steven Stamkos, som kunde näta till 2–0.

Europeisk reducering

I den andra perioden blev det sedan Europas tur att hitta nätmaskorna. Anze Kopitar förde in pucken i anfallszonen, lämnade den för backen Dennis Seidenberg som drämde till. Price lyckades parera skottet, men inte returen som Tomas Tatar satte in.

Innan den andra pausvilan lyckades också landsmannen Andrej Sekera ta sig igenom det kanadensiska försvaret, men Carey Price agerade mur igen.

Den tredje perioden såg ut att också bli en Lag Europa-show. Européerna pressade på och lyckades skapa några riktigt farliga lägen före Crosbys kedja föga överraskande steg fram igen.

Den här gången var det Crosby som själv fintade ut motståndet bakom Europas mål och gav en läcker passning till Bergeron, som satte in de slutgiltiga siffrorna 3–1.

Crosby: Vi måste bli bättre

Enligt de flesta experterna var Kanada ändå långt från den insatsen man hade förväntat sig av laget, som dominerat sin väg genom gruppspelet och semifinalen. Enligt The Hockey News-skribenten Matt Larkin lyste intensiteten med sin frånvaro i det kanadensiska spelet.

– Var det för att motståndet var sämre? För att man mötte ett potpurri av nio lag istället för ett lag med en tydlig spelfilosofi? Var den dåliga publiken inte tillräcklig för att tända laget? frågar sig Larkin.

Inte heller Kanadas matchhjälte Sidney Crosby var nöjd med matchen, trots segern.

– De tvingade oss att göra misstag. Vi borde ha varit bättre, speciellt i de två första perioderna. Vi måste bli bättre i nästa match, säger Crosby till kanadensisk teve efter matchen.

Den andra matchen i finalserien spelas under natten till fredag finsk tid.

Kanada – Lag Europa 3–1 (2–0, 0–1, 1–0)

2:33 1–0 B. Marchand (P. Bergeron, S. Crosby)
13:20 2–0 S. Stamkos (R. Getzlaf)
27:00 2–1 T. Tatar (D. Seidenberg, A. Kopitar)
49:24 3–1 P. Bergeron (S. Crosby, B. Marchand)

Diskussion om artikeln