Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Unga i Närpes benägna att pröva droger

Från 2016
Uppdaterad 28.09.2016 12:56.
Tonåringar som röker och dricker öl.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Tiina Karjalainen

Oroliga vuxna vill att man i Närpes ska ta tag i drogsituationen och ge mera resurser för förebyggande åtgärder. Den nationella undersökningen Hälsa i skolan som presenterades i våras visade att användningen av droger och alkohol bland ungdomar har ökat mest i Närpes i förhållande till landet i övrigt.

Bland vuxna i Närpes har en viss oro börjat gro och mera resurser för förebyggande åtgärder efterfrågas.

Fullmäktigeledamoten Linda Pellfolk (SFP) blev kontaktad av oroliga vuxna sedan undersökningsresultaten presenterades i våras.

Skolcoachen Yvonne Backman i Närpes hoppas att föräldrarna är engagerade i sina barn och unga och vågar ifrågasätta.

På skolan har de egentligen ingen rätt att gripa in om de misstänker att någon använder droger.

- Om vi har en oro eller misstanke så kollar vi naturligtvis upp det, säger Backman.

Rak kommunikation

Det som de på skolan kan göra är att samtala.

- En rak kommunikation är det bästa, säger skolcoachen, även om det också kan innebära konflikter. Men barn och unga ropar efter regler. De behöver frågor, gränser och alerta vuxna omkring, säger Yvonne Backman.

Polisens statistik över drogrelaterade brott i Österbotten styrker det faktum att drogerna ökar. De flesta drogrelaterade brott, alltså dels innehav och dels distribution och försäljning, sker i Vasa. Det är sannolikt att personer även från andra delar av landskapet blir fast just i Vasa.

Cannabis verkar vara den drog som är lättast tillgänglig. I stort sett varje vecka gör polisen beslag av cannabisodlingar runtom i landskapet. Nyligen påträffades en odling på omkring 40 cannabisplantor i Närpes.

En förklaring till att den drogen ökar är att det är förhållandevis lätt att beställa frön, säger kriminalkommissarie Mikko Uusimäki på Österbottens polisinrättning.

Antalet narkotikabrott i Närpes år 2010 var två, och fem år senare sju stycken. I Vasa var motsvarande siffror för 2010, 235 stycken narkotikarelaterade brott och fem å senare nästan det dubbla, 417 brott.

Också i Jakobstad har narkotikabrotten blivit ungefär dubbelt fler de senaste fem åren.

Lätt att få tag på

Alex Snickars och Alexandra Wegelius.
Bildtext Alex Snickars och Alexandra Wegelius.
Bild: YLE/Ann-Sofie Långvik

Varför är då ungdomar i Närpes mera benägna att pröva droger än i andra delar av landet, enligt enkäten som de själva svarade på?

Är det fler ungdomar som prövar på droger i Närpes eller har närpesungdomarna varit ärligare i sina svar i enkäten?

- Kanske det är en blandning av båda. Det är svårt att säga för oss hur det har varit förr. Vi har inte sett hur ungdomarna var förr för fem, tio år sedan, säger Alexandra Wegelius som går på årskurs nio i högstadieskolan i Närpes.

Alexandra Wegelius klasskamrat Alex Snickars känner för att komma med en liten varning:

- De kan ju få röka, men jag tycker inte de ska ta droger. Om de börjar droga blir det fast i det i stället. Rökning är nästan bättre än droger. Av droger kan man dö med det samma, men en tobak, ja man lever längre kan man säga.

Det är inte givet att ungdomarna känner till vilken skada droger orsakar på kroppen.

- De kan till och med ha fått för sig att det inte alls är farligt, eller till och med har fördelar, säger skolcoachen Yvonne Backman.

- Alkohol och droger är inte bra för någon, och speciellt inte för unga människor som inte har utvecklats färdigt, säger fullmäktigeledamoten Linda Pellfolk som nyligen lämnade in en motion i hopp om att staden ska tilldela mera resurser för drogförebyggande verksamhet.

Det verkar som om droger och rusmedel är lätta för ungdomarna att få tag på.

- Eftersom det är underåriga personer som får tillgång till dem så finns det någon vuxen som är ansvarig för tillgången. Tyvärr är det ju någon som köper ut, säger Linda Pellfolk.

På ungdomsportalen Decibel kan man läsa ungdomarnas egna frågor om bland annat droger.

Diskussion om artikeln