Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Maria Lindell ger inte upp kampen mot sjukdomen

Från 2016
Uppdaterad 28.09.2016 09:20.
Maria Lindell lider av sjukdomen SPS.
Bildtext Maria Lindell lider av sjukdomen SPS.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Det började med domningar i tårna. Balansen blev sämre och med tiden även konditionen. Det var år 2012. Nu sitter Vasabon Maria Lindell i rullstol och drabbas ofta av kraftiga och smärtsamma muskelkramper. Men målet är klart: snart ska hon gå igen.

Lindell lider av sjukdomen stiff person syndrom (SPS), en autoimmun sjukdom som påverkar det centrala nervsystemet och gör musklerna stela och orsakar smärtsamma kramper.

- Jag trodde att jag hade dåligt kondition så jag började träna. Men ju mera jag motionerade desto sämre blev konditionen, berättar Maria Lindell som började känna av symptomen för fyra år sedan.

- Så småningom fick jag domningar, ryckningar och knyckningar i musklerna. Men det som jag reagerade mest på var nog att balansen blev sämre. Min man märkte också att jag blev fumlig. Kollegorna påpekade att jag gick sämre och konstigare, då förstod jag att det var något allvarligare.

Med vården är Lindell mycket nöjd, trots att diagnosen dröjde.

- Diagnosen kom för ett år sedan. Innan dess behandlades jag för polyneuropati och fick höga doser kortison. Det hjälpte lite men medicinen var tuff att få. Nu får jag immunglobulinbehandling varannan vecka.

Men nu önskar Lindell få en behandling som kunde stoppa sjukdomens framfart i kroppen. Något som skulle förhindra att hon blir sämre. Eller allra helst, att hon skulle få bli frisk igen.

Familj och förening håller kämparglöden vid liv

Lindell och hennes familj har fått stor hjälp från föreningen Myrstacken. Myrstacken, som grundades i maj, arbetar för personer med sällsynta autoimmuna sjukdomar.

- Vi finns till och vill vara ett stöd för Maria, säger Viveca Salminen som är viceordförande för Myrstacken.

Och det är inte bara ett emotionellt stöd som Myrstacken erbjuder. Föreningen har fått penninginsamlingstillstånd och hjälpt familjen med att göra hemmet mera funktionellt för Maria. På lördagen ordnar föreningen en välgörenhetskonsert till förmån för Lindell.

- Jag är helt otroligt tacksam för sjukvården, för människorna som ger av sin tid, för att de ordnar en konsert för min skull. Utan dem skulle jag vara en väldigt ensam liten myra, säger Lindell.

En blodstamcellstransplantation är det bästa alternativet för att Maria Lindell ska bli bättre. Den görs i Chicago och kostar omkring 130 000 euro. Pengar som Myrstacken hoppas kunna hjälpa Lindell att samla ihop.

Viveca Salminen och Maria Lindell.
Bildtext Viveca Salminen och Maria Lindell.
Bild: Yle/Kati Enkvist.

Tar inget förgivet längre

Att leva ett vanligt liv är Maria Lindells högsta önskan just nu.

- Det har varit en jobbig känslomässig resa. För tio år sedan förstod jag ju inte hur det skulle vara att inte ha några ben. Jag önskar att jag kunde vara mera aktiv med min tioåriga son. Jag saknar det som jag tog för givet. Men otroligt nog så anpassar man sig, säger Lindell som tar en dag i taget.

- En dag kan vara sämre än andra. Ibland känner jag sorg. Det kan kännas som en kris. Men man måste ju ändå framåt i livet.

Välgörenhetskonserten till förmån för Maria Lindell hålls lördagen den första oktober klockan 19:00 i Närpes simhalls festsal. Medverkande i konserten är Hannah Blom, Daniela Lindström, Tine Sylvest, Hanna Lagerström och Ella Sanoo.

Diskussion om artikeln