Amnesty: Militären i Thailand tillåter systematisk tortyr
Rebeller, oppositionella och misstänkta brottslingar i Thailand utsätts för misshandel, skendränkning, elchocker och andra former av tortyr. Det uppger människorättsorganisationen Amnesty International i en ny rapport.
Thailands militärledda regering har tillåtit "en kultur av tortyr" och andra former av kränkningar att frodas över hela landet sedan militärkuppen 2014.
Så skriver Amnesty, som hävdar att både soldater och poliser i Thailand utsätter misstänkta rebeller, politiska motståndare, brottslingar och människor som tillhör sårbara grupper i samhället för olika former av tortyr och kränkningar.
I Amnesty-rapporten ingår 74 dokumenterade fall av tortyr och kränkningar av thailändska fångar under åren 2014 och 2015. Kränkningar som militären ska ha godkänt.
Efter militärkuppen fick militären rätt att hålla kvar gripna på hemlig plats under den första veckan. Enligt Amnesty sker mycket av tortyren under just den perioden. Misstänkta tvingas erkänna brott under tortyren och medgivandena godkänns av domstolar.
Också polisen anklagas för tortyr, kränkningar och utpressning mot misstänkta brottslingar, men också sårbara grupper som migrantarbetare, misstänkta drogmissbrukare och etniska minoriteter.
Polisens övergrepp ska ha ökat efter militärkuppen.
Den thailändska regeringen avvisar alla anklagelser om tortyr.