Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Simonsen: World Cup kan nu bli en dödsstöt för NHL-deltagandet i OS – eller den totala motsatsen

Från 2016
Uppdaterad 28.09.2016 11:03.
Torontoarenan under World Cup of Hockey 2016.
Bildtext Fokus på USA då NHL utvecklar World Cup.
Bild: TASS / Barcroft Media/ All Over Press

Det står nu klart att NHL kommer att fortsätta organisera en internationell toppturnering. Hur den kommer att se ut är fortfarande helt öppet, skriver Yle Sportens Mattias Simonsen.

Gary Bettman meddelade natten till onsdag finsk tid att ”succéturneringen” World Cup of Hockey definitivt kommer att organiseras i framtiden också – dessutom med regelbundna mellanrum.

Det sänder signaler om att NHL nu lyckats skapa en turnering som genererar den ekonomiska vinst som ligan hade hoppats på, när man valde att köra sitt egna race istället för att delta i OS-ishockeyn.

Därmed börjar nu arbetet för Bettman och gänget med att klura ut vilka orsakerna bakom detta har varit. Att anta något annat är blåögt.

Pengar, pengar, pengar

NHL bryr sig endast om pengar. Det är ett faktum. Det fanns inga som helst andra motiv att organisera en egen toppturnering som tävlar med den redan existerande OS-ishockeyn.

Därför kan fortsättningen på World Cup nu antingen bli en dödsstöt för NHL-deltagandet i OS – eller den totala motsatsen.

Det allt hänger sist och slutligen på vad Bettman och hans kompanjoner (läs: NHL-klubbarnas ägare) kommer fram till när de ställer sig den stora frågan.

Varför blev World Cup of Hockey 2016 en ekonomisk framgångshistoria?

OS eller inte OS?

Ifall herrarna i ligans cigarrkabinett kommer fram till att orsaken var landslagens deltagande är beslutet enkelt: inga NHL-spelare kommer att spela OS-hockey under den närmaste framtiden.

Men det mer sannolika ter sig mycket mer komplicerat: Blandlagen Lag Europa och framförallt Lag Nordamerika bidrog kraftigt till att turneringen genererade den vinst på uppskattningsvis 60 miljoner dollar som den gjorde.

I ett läge där NHL anser att blandlagen behövs måste ligan dra kraftiga linjedragningar. Ska konceptet se ut exakt som det gjorde nu? Ska flera lag (läs: Finland) kombineras för att göra turneringen ännu mer högklassig och samtidigt säkerställa att inga spelare från konkurrenten KHL deltar?

Fokus på USA

NHL kan nämligen röra om i grytan ordentligt och det måste de nästan göra. Faktum är att ingen i USA bryr sig om finalserien. I Toronto är lokalbefolkningen mer tänd på de avgörande matcherna i baseballigan MLB.

En tråkig finalserie kan underminera allt som Lag Nordamerika med sin rafflande spelstil gjort för att väcka intresse för turneringen, speciellt i USA – marknadsområdet som NHL åter och åter igen försöker forcera sig in på.

Det logiska skulle vara att helt enkelt skapa All Stars-lag som tävlar. Det har NHL och spelarorganisationen NHLPA redan uppgetts ha funderat på. Ett ishockeyns Ryder Cup talades det om redan ifjol.

Då skulle man samla alla de bästa spelarna i nya tröjor som säljer som smör och hoppeligen också locka den amerikanska publiken till sändningarna. Varför inte gå all in och ordna matcher i Las Vegas?

Men så kan NHL förstås också helt enkelt lita på att landslagen, fyllda av de bästa tillgängliga spelarna, är tillräckligt för att höja på ishockeyintresset i USA. Till exempel The Hockey News skribent Matt Larkin föreslår ett format med tio landslag + Lag Nordamerika U23 och Lag Europa U23 – med Laine och Puljujärvi i truppen.

I så fall har vi sett det sista av NHL-spelare vid OS – åtminstone fram till nästa World Cup.