Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Industrins Kraft stämmer Areva - oro över att Olkiluoto 3 aldrig blir klart

Från 2016
Uppdaterad 28.09.2016 11:01.
Kärnkraftverket i Olkiluoto, reaktor 3.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Industrins Kraft stämmer Areva med anledning av det utdragna bygget av Olkiluoto 3, skriver Taloussanomat. Industrins Kraft kräver garantier för att reaktorbygget verkligen blir klart.

Industrins Kraft, TVO har inlett en rättsprocess mot den franska leverantören Areva i Frankrike. Man vill på det här sättet se till att det utdragna och farsartade bygget av en tredje reaktor vid kärnkraftverket Olkiluoto verkligen slutförs. Det här säger vd Jarmo Tanhua i en intervju till den franska ekonomitidningen Les Echos.

Det franska kärnkraftsbolaget Areva ska delas upp i tre delar på grund av ekonomiska svårigheter, vilket för Olkiluotos del kan betyda förlorade resurser. Areva försäkrar ändå att omorganiseringarna inte kommer att påverka kärnkraftsbygget.

Enligt de senaste uppgifterna riskerar kärnkraftverksprojektet Olkiluoto att försenas ytterligare på grund av problemen med Areva.

Ursprungligen skulle den tredje reaktorn i Olkiluoto stå färdig i början av år 2009. Nu uppskattas reaktorn bli färdig först i slutet av år 2018.

TVO och Areva har redan länge tvistat om Olkiluotobygget. TVO har krävt 2,6 miljarder euro i skadestånd av Areva på grund av förseningarna. Den franska tillverkaren Areva har i sin tur stämt Industrins Kraft på 3,4 miljarder euro.