Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Äldre i Lappträsk kan få egen husmodell

Från 2016
Uppdaterad 28.09.2016 13:07.
Lappträsk kyrkoby
Bild: Yle/Sune Bergström

Ett så kallat Lappträskhus kan vara ett nytt sätt för äldre att bo hemma hela livet ut. Det första lilla egnahemshuset kan byggas 2020.

Idén om små egnahemshus för seniorer är en del av kommunens utvecklingsarbete.

Ett Lappträskhus skulle vara under 50 kvadratmeter stort och kosta högst 100 000 euro att bygga.

Det skulle vara planerat så att det går att anpassa efter sina invånare. I huset skulle också arbetsförhållandena för personalen inom hemvården tas i beaktande.

Målet är att husets äldre invånare skulle kunna bo hemma resten av sitt liv.

Husen kunde antingen köpas eller hyras. I samband med husen skulle placeras allmänna lokaler för att öka det sociala umgänget bland invånarna.

Husmodellen passar också för andra specialgrupper, som personer med funktionsnedsättning eller risk för utstötning i samhället. Det första huset kan byggas 2020.

ARA ger grönt ljus

Husmodellen är en del av ett projekt som ska utveckla människonära boende i Lappträsk. En arbetsgrupp har träffat representanter för Sotera-institutet och avdelningen för träbyggande vid Aalto-universitetet för att diskutera husmodellen.

Också ARA, det vill säga Finansierings- och utvecklingscentralen för boende, ger planen grönt ljus.

En annan del av projektet är utvecklande av Lappträsk Kapellby till en minnesvänlig inlärningsmiljö för människor i alla åldrar.

Kommunstyrelsen i Lappträsk fattade på måndagen beslutet att starta projektet. I föredragningslistan framkommer inte var i kommunen husen skulle kunna byggas.

Diskussion om artikeln