Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Pixnes framtid kan avgöras idag

Från 2016
Uppdaterad 28.09.2016 11:02.
Pixnekliniken i Malax
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Det är möjligt att hitta en lösning för att bevara Pixnekliniken. Den uppfattningen har Anne Salovaara-Kero på föreningen Fri från narkotika. Hon anser att missbrukarvården på svenska är nödvändig.

Idag, på onsdag, håller Kårkulla samkommun som driver missbrukarkliniken Pixne styrelsemöte. Styrelsen föreslås besluta att kliniken i Malax ska lägga ner verksamheten vid årsskiftet. De ekonomiska förutsättningarna för att fortsätta med verksamheten finns inte längre, konstateras i beredningen.

Anne Salovaara-Kero från Fri från droger
Bild: Yle/Malin Hulkki

Men hoppet om att kliniken ska få fortsätta är inte ute. Anne Salovaara-Kero som är regionkoordinator på föreningen Fri från Narkotika säger att om det finns en vilja att driva kliniken finns också en väg att göra det rent praktiskt.

- Jag är rätt så övertygad om att viljan kommer att hittas. Det förs redan intensiva diskussioner över kommungränser, och där är vi från tredje sektorn också med, säger Anne Salovaara-Kero.

Sista-minutenlösning väntas

Ägarkommunerna har utnyttjat klinikens tjänster i allt mindre grad. Kommunerna har velat betala bara för eventuell användning av kliniken, inte en årlig medlemsavgift. Men nu har två kommuner, Vörå och Närpes sagt att de kommer att betala sin avgift till Pixne.

Två kommuner är inte tillräckligt, men Anne Salovaara-Kero säger att de diskussioner som hittills har förts har gett henne en känsla av att en lösning kommer att nås.

- Det är förstås en jättetight tidtabell, så det skulle vara önskvärt att det fanns mera tid för att hitta en lösning. Men vi måste kunna ha svenskspråkig anstaltsvård också i framtiden. Det finns inget alternativ, säger Anne Salovaara-Kero på föreningen Fri från narkotika.

Diskussion om artikeln