Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Holländsk haverikommission ger utlåtande om vem som sköt ner MH17

Från 2016
Uppdaterad 28.09.2016 15:23.
A file picture dated 17 July 2014 shows the debris of Boeing 777 Malaysia Airlines flight MH17 which crashed during flying over the eastern Ukraine region near Donetsk, Ukraine.

I dag kl. 14 presenterar den holländska haverikommissionen ny information om nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17. Enligt utredningen sköts MH17 ned av ett ryskt missilsystem, från rebellkontrollerat område i östra Ukraina.

Förra året la holländska utredare fram en rapport där man gick igenom orsakerna till kraschen och omständigheter i samband med den. Där framkom att det troligtvis var en rysktillverkad Buk-missil som träffat planet.

Rapporten som presenteras i dag ska ta ställning till den brännande frågan om vem som bär skulden till nedskjutningen.

Utredningen väntas ge ytterligare detaljer om var den rysktillverkade Buk-missilen var placerad när den sköt ner planet.

Malaysia Airlines flyg MH17 lyfter från Schiphol i Amsterdam.
Bild: EPA/FRED NEELEMAN

Malaysia Airlines flyg MH17 var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur den 17 juli 2014, med 283 passagerare och 15 besättningsmän ombord, de flesta holländare.

Planet försvann från radarskärmen när det passerade östra Ukraina och exploderade över rebellkontrollerat område nära den ryska gränsen. Samtliga 298 ombord omkom.

Ukraina och Ryssland skyller på varandra

Teorierna om vem som bär skulden för incidenten varierar.

Ryssland och Ukraina har anklagat varandra för att ligga bakom nedskjutningen.

Vid en presskonferens på det ryska försvarsministeriet i går visades radardata från nedskjutningen upp, som Ryssland tidigare hävdade inte fanns att tillgå. Ukraina lämnade redan i ett tidigt skede sina radardata till utredarna.

Head of the Radiotechnical Troops of the Russian Aerospace Forces Andrei Koban (L), Russian Defense Ministry spokesman Major-General Igor Konashenkov (C) and deputy chief constructor at the Lianozovo Electromechanical Plant Viktor Meshcheryakov (R) atten

Flertalet forskare anser att det var proryska separatister som sköt ner planet av misstag och det egentliga målet var det ukrainska flygvapnets plan som flög över konfliktområdet.

Efter att flyget skjutits ner hade det på webbplatser som ligger nära rebellerna börjat cirkulera uppgifter om ett nedskjutet ukrainskt militärt transportflyg.

Bland annat hade den högt uppsatte rebelledaren Igor Strelkov publicerat kommentarer där han meddelade att ett ukrainskt militärplan skjutits ner, men de uppgifterna togs snabbt bort efter att det kommit fram att det inte rörde sig om ett militärflyg.

Den internationella forskargruppen Bellingcat hävdar dock att spår i sociala medier pekar på att det var den ryska arméns 53 luftvärnsbrigad som låg bakom nedskjutningen.

Deras argument är bland annat att missilsystemet är för komplicerat för att ha skötts av separatisterna utan rysk utbildning eller assistans.

Finland delaktig i utredningen

Den holländska tidningen De Telegraaf rapporterade i går att det gjorts hemliga missiltest i Finland som en del av den holländska utredningen. Det är oklart när och var missiltesterna har utförts.

Ruska Buk-missiler.
Bild: EPA / YURI KOCHETKOV

Riksdagsledamoten, och den tidigare utrikesministern Erkki Tuomioja förundrar sig över tidningen De Telegraafs påståenden om att missiltester i Finland har hemlighållits.

Enligt De Telegraaf-tidningens reporter har Buk-missiltesterna - som gjorts i samband med MH17-utredningen - hemlighållits på grund av Finlands och Rysslands känsliga relation.

Tuomioja säger att påståendet är färgat med en syn som inte alls har med saken att göra, och att det handlar om en brottsutredning, som polisen inte informerar om i det här skedet.

Diskussion om artikeln