Hoppa till huvudinnehåll

X3M

"Hon slog mig med en stol medan jag låg och sov"

Från 2016
Uppdaterad 29.09.2016 14:05.
X3M-tv: Våld mot män - Spela upp på Arenan

I Finland är det ungefär lika vanligt att män och kvinnor utsätts för våld. Skillnaden är att män sällan berättar för någon. Råkar man ut för våld är det dessutom ofta mer än en fysisk smärta man tvingas bära på. Vi frågade er män om vad ni varit med om. Här är några av era berättelser.

När jag var lite på 20 inledde jag mitt första riktiga förhållande och det mesta var bra till en början. Relativt snabbt blev min flickvän ändå svartsjuk och jag fick inte umgås med mina vänner, fortsätta med mina hobbyn etc. När hon var av annan åsikt än jag kastade hon till en början saker i väggen. Med tiden började hon kasta saker också mot mig. Sedan började hon sparka och slå. En gång slog hon mig med en stol medan jag låg och sov.

Vi sällskapade i ungefär tre år och på något sätt "vande" jag mig med situationen och jag berättade inte för någon hur jag mådde. Till slut var jag helt ensam, hade inga vänner, ingen hobby, bara hon. När vi slutligen flyttade till olika orter på grund av studier kunde jag äntligen bygga upp en egen bekantskapskrets. I dag är jag närmare medelåldern och lever ett lyckligt familjeliv. Jag har lagt det mesta bakom mig, men ibland kommer känslorna tillbaka från den tid då jag var så underkuvad att jag inte hade ett eget liv.

Mitt ex slog, manipulerade och nedvärderade mig otaliga gånger. Enligt henne var det ett skämt. Då hon slog mig som värst funderade jag mycket över vad jag kan göra. Slår jag tillbaka blir jag anmäld för misshandel eftersom jag är karl och hon är kvinna. Därför vågade jag aldrig bli arg tillbaka.

När jag sparkats och slagits i skrevet och hållit på att spy av smärta har alla som sett det hända mest tyckt att det varit lustigt.

Mina föräldrar har varit skilda så länge jag kan minnas. När jag var liten och besökte farsan var det inte ovanligt att jag blev slagen, hårt. En gång i tonåren, när jag hade vuxit till mig så bestämde jag mig för att ge tillbaka. Efter det slutade han.

Jag var på ett sportevenemang med min kompis som har invandrarbakgrund. På väg därifrån blir vi förföljda av ett gäng personer som börjar ropa rasistiska glåpord efter min kompis. Ledaren i gänget frågar "vad fan gör du här" varpå hans kompis springer in från sidan och armbågar min kompis i ansiktet.

Jag kastar honom till marken och säger åt honom att sluta. Sedan springer jag och min kompis därifrån, men jag är för långsam och blir kastad till marken. Där blir jag sparkad och slagen otaliga gånger. Den här händelsen har satt djupa spår i mig och är faktiskt ett av mina starkaste minnen någonsin. Första flickvännen, mitt första jobb, mina barns födelse och så en fullständigt onödig misshandel triggad enbart av rasism.

Diskussion om artikeln