Utredningsgrupp bekräftar: MH17 sköts ner av rysk Buk-missil

Det står klart att planet sköts ned med en rysk Buk-missil, baserat på nogranna tekniska analyser av vrakresterna, meddelar den holländska grupp som ansvarar för utredningen gällande nedskjutningen av det malaysiska passagerarplanet MH17.
Vid en presskonferens i dag presenterades delar av gruppens resultat.
Utredningsgruppen JIT, fokuserade på att lägga fram detaljer om varifrån missilen avfyrades, något som varit en brännande punkt i diskussionen.
Gruppen berättade under presskonferensen om hur undersökningen gått till. 200 personer har arbetat på fallet och hundratals vittnen har förhörts för att bevisen ska kunna hålla i domstol.
Gruppen valde att hålla inne med vissa detaljer, för att inte störa förundersökningen.
Terrorattack utesluten
Det gruppen har kunnat utesluta är en terroristattack eller en olycka inne i själva planet. Man har även uteslutit möjligheten att ett andra flyg skulle ha varit inblandat.
- Baserat på radaruppgifter har vi, liksom även Ryssland, kommit fram till att planen skjutits ner från marken, sa en talesman för gruppen.
Gruppen säger att de har tillräckligt med material, inklusive radardata, vittnen, avlyssnad kommunikation och även inspelningar av radiotrafik mellan flygledare och planet.
Vapnet kom från Ryssland
Gruppen meddelade under presskonferensen att Buk-missilen avfyrades från ett separatistkontrollerat område, baserat på vittnesmål.
De kan även bekräfta att vapnet förts in från Ryssland.
Utredarna har bland annat tagit del av avlyssnade telefonsamtal där vittnen berättar om hur de sett vapensystemet transporteras från Ryssland. I staden Donetsk sågs en konvoj med luftvärnsvapnet av många vittnen. Avlyssnade samtal mellan proryska soldater bekräftar, enligt utredarna, också att vapnet transporterats fram och tillbaka över gränsen mellan Ryssland och Ukraina.
Runt 100 personer var involverade i förflyttningen och avfyrandet av missilen, enligt utredningen.
Utredarna tar inte ställning till vilka som exakt bär skulden i nuläget, utan säger att vidare utredning krävs.