Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Wenzel Hagelstam säger vad det kostar

Från 2016
Uppdaterad 28.09.2016 20:48.
Wenzel Hagelstam
Bildtext Wenzel Hagelstam.
Bild: Yle/Parad Media

När antikgurun Wenzel Hagelstam var liten på 1940-talet fanns det inte så mycket saker. Leksaker var en bristvara i det krigshärjade, fattiga Helsingfors. Något varuhus hade han aldrig besökt. Det mest spännande lille Wenzel visste var att smyga upp på höghusets vind eller gå ner i källaren för att gräva bland "gamla grejor". Där och då vaknade intresset för antikviteter.

Samlandet sitter i generna

Det är naturligt för människor att vilja omge sig med saker, eftersom samlandet sitter i våra gener, säger Wenzel Hagelstam. Som liten började han med att samla på etiketter till tändsticksaskar, lite senare blev det frimärken.

– Gamla saker är mer tilltalande än nya saker, och tilltalar en på ett annat sätt. Ett gammalt föremål känns varmt i handen jämfört med ett nytt, kallt föremål. Och den gamla saken berättar en historia, om du kan förstå vad den berättar.

Antikexpert i TV

Wenzel Hagelstams passion för antikviteter blev småningom hans yrke. Han grundade företaget W. Hagelstams auktioner år 1979 och har varit i branschen sedan dess. Han blev rikskändis i slutet av 90-talet när TV-programmet Antiikkia, antiikkia, där han medverkade som expert, var som populärast. Programmet går ut på att privatpersoner gräver fram sina skatter ur gömmorna och får dem värderade.

När Wenzel idag tittar på gamla program blir han överraskad av hur saker som ansågs väldigt fina för femton år sedan idag har förlorat sitt värde.

– Den sortens prylar som var populära då intresserar inte människor längre. Varje generation har sina egna ideal.

Ett exempel på det här är dagens stora intresse för 50- och 60-talens design, medan "finantik" från 1800-talet har tappat i värde.

Passa på när det är trendigt?

Men hur ska man veta när det lönar sig att sälja, om man har potentiella värdeföremål hemma i skrubben?

– Det vet man inte. Det är egentligen onödigt att försöka vänta in den rätta tidpunkten. Värdet är ändå det riktiga i den stund du säljer. Om man börjar spekulera och vänta på att värdet ska stiga, kan det mycket väl hända att man väntar för länge och så har tåget gått.

För en expert som Wenzel Hagelstam är det ändå möjligt att få en föraning om vad som blir stort i framtiden. Men då gäller det att både kunna sin historia och känna sin samtid.

– Det lönar det sig dessutom att försöka förstå sina barns generation eller ännu hellre sina barnbarns. Det är de som avgör vad som är värdefullt i framtiden, inte vi.

Konsumtionshets av ondo

Just i fråga om barnen och deras framtid ser han mycket negativt i den överkonsumtion av leksaker som råder, inte minst på julafton. Saker mister sitt värde när det finns för mycket av dem, och barnen hinner inte ens titta på sakerna de får innan de kastar sig över följande paket.

Med stigande ålder blir det icke-materiella allt viktigare för Wenzel Hagelstam.

– Historiska miljöer och byggnader, vilkas värde inte går att mäta i pengar, är viktiga för mig. För att inte tala om att sköta om naturen.

Wenzel Hagelstam i Antiikkia, antiikkia-programmet
Bildtext Wenzel Hagelstam i programmet Antiikkia, antiikkia.

Penningvärdet är inte det viktiga

Wenzel Hagelstam hävdar också att det där med penningvärdet bara är en liten del av det roliga när han träffar på och undersöker antika föremål. För många människor är detta ändå det enda intressanta när man diskuterar antikviteter. I programmet Antiikkia, antiikkia uppstod det ofta dråpliga situationer när förväntansfulla medborgare fick höra att släktens finaste klenod egentligen var bara skräp.

Men så behöver man inte alls se på saken.

– Är en sak värdefull för dig så har den ju ett värde. För att du tycker om den.

Alla älskar nollor

Den här synen delas oftast inte av dem som vill ha sina grejer värderade – helst till ett högt pris. Själv har Wenzel Hagelstam ett bra knep för att avhjälpa den sjukan.

– Jag brukar räkna om alla priser i svenska kronor. Om en vas är värd femtio euro så låter det ganska futtigt. Men säg att den är värd femhundra kronor! Det är genast mycket bättre när man får fler nollor efteråt, för alla älskar nollor!

Efter Nio om värderingar, den 29 september i Yle Fem samt på Arenan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln