Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Ventilationen ska sättas på dygnet runt i Winellska skolan - luften är tyngst för eleverna på måndag morgnar

Från 2016
Barnen som arbetar i Winellska skolans B-byggnad lider bland annat av illamående, huvudvärk och trötthet.
Bildtext Barn som arbetar i B-byggnaden har lidit av bland annat illamående, huvudvärk och trötthet.
Bild: Yle/Rose-Marie Dahlström

Kommunen utreder inomhusluften i Winellska skolan i Kyrkslätt. Den första åtgärden man tar till är att inte längre stänga av ventilationssystemet till natten.

Föräldrar har slagit larm om dålig inomhusluft i Winellska skolan.Skolfastigheten behöver renoveras, men det kommer att ta flera år innan det blir verklighet.

Den 28 september träffade rektor Kristiina Koli kommunens representanter för att få veta hur man nu går vidare.

- Nu under hösten kommer det att göras en omfattande utredning av fastigheten, både vad gäller inomhusluften och det allmänna skicket. Det finns vissa åtgärder som jag redan nu vet att vi ska få gjorda under jullovet, berättar Kristiina Koli om mötet.

Vilka åtgärder kommer det att bli under jullovet?

- Tekniken kring fastighetens ventilation ska rengöras eftersom det konstaterades att där finns dammpartiklar. Trasiga golvplattor och sådant ska också repareras. Vid behov kommer vi att införa luftrengörare i klassrummen.

Rektor för Winellska skolan, Kristiina Koli, står framför en hylla med gröna mappar och ser glad ut.
Bildtext Kristiina Koli, rektor för Winellska skolan, säger att ovissheten kring felet med inomhusluften är ett stort problem.
Bild: Yle/ Karin Filén

- Det som ska åtgärdas redan nu är ventilationen överlag eftersom den inte är igång 24 timmar i dygnet. Den har gått från 4 på morgon till 23 på kvällen, och på veckoslutet bara vissa tider under dagen. Men nu kommer den att köras 24 timmar - hela tiden, säger Kristiina Koli.

Vad är poängen med att ha ventilationen på dygnet runt?

- Luftkvaliteten är bättre om ventilation hela tiden byter ut luften. Enligt vår hälsovårdspersonal här i skolan verkar luften vara tyngst för våra elever på måndag morgnar. Eftersom ventilationen på veckosluten inte är i full gång, så kan det leda till att luftkvaliteten är sämre i början av veckan, säger Koli.

Vad har du för hälsning till de föräldrar som är oroliga för sina barn?

- Vi jobbar med det här. Jag har full förståelse för de föräldrar som är oroliga för barnens hälsa. Vi gör det bästa vi kan, försöker påskynda saken och följa upp att allting blir gjort som kommunen har nu lovat.

Diskussion om artikeln