EU-stöd ska förvandla Öjberget i Sundom
Det finns storslagna planer för Öjberget i Sundom i Vasa. Med EU-stöd hoppas man bygga bland annat en tennisplan och en bana för frisbeegolf.
Marit Nilsson-Väre (SFP) är ordförande i Sundom områdeskommitté. Det finns redan olika planer för Öjberget i Sundom. Så tidigt som i april höll man ett idémöte i Sundom skola.
Visionen är att Öjberget ska vara i aktiv användning året runt.
- Nu är det en väldigt kort tid på året som det utnyttjas till fullo, säger Nilsson-Väre.
Söker EU-stöd
Man ska söka EU-stöd, så kallad leaderfinansiering.
- Vi har möjlighet att få 70 procent av planeringen och 50 procent av själva förverkligandet finansierat, säger Nilsson-Väre.
Nilsson-Väre säger att Sundom är det enda området i Vasa som har möjlighet att ansöka om leaderpengar. Det här beror på att det är stöd som ska gynna landsbygden.
Skatepark, en bana för bågskytte...
Bland annat vill man ha tillgång till snö lite tidigare.
- Man borde ha möjlighet att kyla ner snön över sommaren, säger Nilsson-Väre.
Trappor ända upp till toppen av berget finns också i planerna. Bland det övriga som kunde bli verklighet finns klätterställningar, frisbeegolfbana, skatepark, tennisplan, volleybollplan och en bana för bågskytte, räknar Nilsson-Väre upp ur minnet.
- Det behöver inte bli så väldigt dyrt, tror Nilsson-Väre.
Men det låter väldigt storslaget, hur mycket pengar kan man beviljas?
- Planeringsbudgeten får vara 100 000 euro och av det får man 70 procent betalt. Förverkligandet får kosta 150 000 och av det får man hälften betalt.
- Men man kan dela upp det hela i delprojekt och då kan det bli fråga om att man får mycket mer i stödpengar, säger Nilsson-Väre.
Staden positivt inställd
Enligt Nilsson-Väre är stadens tjänstemän positivt inställda till projektet. Man har hållit ett möte i måndags och nästa är inplanerat till november.
- De kommer att göra olika kartläggningar och planer åt oss.
Mer pengar från stadens sida förväntar sig Nilsson-Väre inte i det här skedet.
- Staden har ju redan betalat in sin del av leaderpengarna. Så de har gjort sin insats.
En takorganisation behövs för "Masterplan Öjberget"
Det hela har fått det inofficiella namnet "Masterplan Öjberget" och nu ska man fundera på om man borde bilda en takorganisation där alla olika föreningar som på något sätt är kopplade till Öjberget sitter med.
- Vi vill väldigt gärna samarbeta med bygdeföreningen, skidklubbarna och så vidare. Det hela borde skötas av en takorganisation eftersom den verksamhet vi är ute efter är så mångsidig.
Takorganisationen/föreningen kan sen söka stöd från fonder och från andra håll. Tanken är att allt ska förverkligas under åren 2016 till 2020.
Men först...
Fritidsnämndens ordförande Marko Heinonen (Saml) är givetvis glad över planerna.
Före allt det här ska man ändå försöka se till att slalombacken öppnar i vinter. Fritidsnämnden ber om 100 000 euro från stadens sida för att kunna hålla igång verksamheten.
Heinonen säger att man siktar på att Öjberget håller öppet som vanligt under kommande vinter.
- Men jag vet att staden har en stram ekonomi och att också andra sektioner har liknande önskemål, säger Heinonen.