Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danmark kan åka ut ur Europol - "Man kan inte vara lite gravid"

Från 2016
Den danska polisen genomsöker en lägenhet i Nørrebro efter terrordådet i Köpenhamn.
Bild: EPA/BAX LINDHARDT

Danmark kan bli uteslutet ur det internationella polissamarbetet Europol.

Europol gör om grunderna för samarbetet och övergår från att vara ett samarbete mellan enskilda länder till ett EU-samarbete. På grund av en del rättsliga undantag som Danmark har inom EU, krävs ett separat avtal för Danmark för att fortsätta vara med.

Danskarnas rättsundantag föremål för folkomröstning

Danmark har vissa undantag i EU inom en hel rad juridiska områden som skilsmässor, samarbete mot trafficking och terrorbrott samt en del asylrättsliga frågor.

I samband med en dansk folkomröstning förra året om huruvida de här undantagen skulle vara kvar eller inte, påpekades det att samarbetet med Europol skulle vara hotat om Danmark höll fast vid sina undantag. Och det gjorde Danmark.

Den sida som förespråkade att Danmark skulle behålla sina rättsundantag var efter folkomröstningen ändå optimistiska inför möjligheterna till möjligheterna att förhandla fram ett specialavtal med Europol.

EU vill inte ha halvmesyrer

Den här veckans tongångar från EU bådar dock inte gott för specialkompromisser.

– Man kan inte vara lite gravid. Antingen är man gravid eller inte, sa vice ordförande för EU-kommissionen Frans Timmermans under en intervju med danska TV2.

EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans i Bryssel den 1 juni 2016.
Bildtext All in eller inget alls för Danmark, enligt Frans Timmermans
Bild: EPA / OLIVIER HOSLET

Timmermans påpekade att han inte ser några alternativ, så som läget ser ut just nu.

– Den danska omröstningen var mycket tydlig, och konsekvenserna av den omröstningen är att Danmark inte kommer att vara en del av Europol, sa Timmermans.

Diskussion om artikeln