Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Löntagarnas forskningsinstitut spår: Exporten växer men köpkraften är svag

Från 2016
Nordsjö hamn
Bildtext Nordsjö hamn
Bild: Mikael Crawford/Yle

För att lösa Finlands ekonomiska problem behövs satsningar på utbildning, forskning och innovationer, men de har uteblivit, enligt löntagarna.

Tyngdpunkten i den finländska tillväxten flyttar så småningom från den inhemska konsumtionen till exporten, säger Löntagarnas forskningsinstitut i sin färska ekonomiska prognos.

Enligt prognosen växer Finlands bruttonationalprodukt med 1,1 procent i år och 1,3 procent nästa år.

Prognosen är inne på ungefär samma linje som näringslivets forskningsinstitut Etla, som presenterade sin prognos tidigare i veckan.

Klart lyft för exporten

Nästa år vaknar exporten ordentligt och växer med 3,3 procent, spår Löntagarnas forskningsintsitut. Det här sker bland annat tack vare konkurrenskraftsavtalet. Dessutom har arbetskraften inom industrin redan blivit billigare i Finland jämfört med de konkurrerande länderna.

Investeringarna ökar med 3,2 procent i år och med 2,8 procent nästa år, vilket också det stöder totalproduktionen.

Konsumentförtroendet är högt, och löntagarna använder sina pengar i stället för att spara. Institutet förutspår ändå en inflation på en procent nästa år, vilket försämrar köpkraften. Konkurrenskraftsavtalet betyder också att lönerna nästa år stiger mindre än i år.

Arbetslöshetsgraden fortsätter att minska, men långsamt enligt prognosen.

”Satsa på utbildning”

För att komma ur den ekonomiska svackan behöver Finland satsningar på exportföretag och högteknologi, enligt Löntagarnas forskningsinstitut.

Politiskt betyder det här klart större satsningar på utbildning, forskning och innovationer.

Några sådana satsningar har det ändå inte blivit de senaste åren, konstaterar institutet.

Diskussion om artikeln