Så klär ni er på jobbet
Vi klär oss allt mer ledigt på jobbet och många klädkoder försvinner, men visste du att kläder kan påverka ditt kroppsspråk och hur du beter dig?
Det finns en del regler när det kommer till hur du ska klä dig på jobbet. En del har att göra med säkerhet och en del regler är bara där utan att man riktigt vet varför.
Under de senaste 20 åren har klädkoderna på jobbet ändå blivit lite friare. Förr kunde till exempel jeans vara otänkbart om du jobbade på kontor. Sådant bryr vi oss inte lika mycket om nu längre.
Det finns många yrken med en stereotypisk bild av hur man klär sig. Ingenjörer är till exempel ganska tråkigt klädda med den rutiga skjortan som basplagg nummer ett, arkitekter är minimalister, de som jobbar med kultur har ofta långa halsdukar och kanske färgglada designerplagg och de som jobbar på dagis har lite roliga kläder som barnen gillar. Men det här kanske inte stämme nu längre? Vi bad er snappa in vad ni har på er på jobbet, och här ser du ett urval. Det är ganska svårt att gissa sig till yrket, eller hur?
Jobben förändras och så också vår klädstil. Förr skulle du aldrig sett en VD iklädd munkjacka, men nu har de ploppat upp i samma takt som startup-företagen. I vissa branscher kan det till och med vara så att en allt för strikt klädsel ger fel intryck för företagets image.
Blir vi slappare på jobbet med slappare kläder?
Ulrika Gabriel från Sverige är beteendevetare med bakgrund inom mode. Hon tror att den mer bekväma och individuella stil på jobbet delvis har att göra med att alla vill se unga ut. Vi vill visa att vi hänger med.
Men påverkar den lite slappare klädstilen oss på något sätt? Kläder kan ju ändå påverka ditt humör. Du klär upp dig när du ska gå på fest, du kanske har en stor och mysig collegetröja på dig när du är trött eller sjuk och en viss kostym kanske ger dig bättre självförtroende. Om vi börjar klä oss väldigt bekvämt – blir vi också väldigt bekväma och slappa på jobbet?
- Nja, kanske inte så att man inte bryr sig om att arbeta, men visst påverkar kläderna, säger Ulrika.
Hon berättar att hon och hennes kollegor ett tag testade på att bära färgglada kläder varje onsdag för att se om det påverkade dem och andra de mötte, och det gjorde det.
- Vi blev gladare och de vi mötte blev också på bättre humör, säger hon.
Fenomenet ”färgglada onsdagen” har spridit sig och nu är det många företag i Sverige som hakat på.
Kläderna påverkar ditt kroppspråk
Mentalisten Henrik Fexeus säger också att kläderna vi bär påverkar oss på olika sätt. De påverkar vårt kroppsspråk och också vårt beteende. Han berättar om en kompis som jobbar på ett radioprogram i Sverige. Fastän lyssnarna inte ser henne så fixar hon sig varje morgon och klär sig snyggt, eftersom hon då gör ett bättre program. De morgnar hon dyker upp i mysbyxor har hon inte alls samma drive och självförtroende. Därför tycker Henrik att det ibland är viktigare att klä dig för dig själv, än för andra på jobbet.
Ulrika tror att en mer ledig klädstil kan vara positivt ur många aspekter, men det finns fortfarande yrken där du gärna får se lite mer städad ut.
- Det är viktigt att vi känner oss bekväma på jobbet, men i vissa yrken kanske du inte ses som lika seriös om du är för slappt klädd. En bankdirektör i hawaiiskjorta och lappade jeans kanske inte är så trovärdig?
Kostymen signalerar fortfarande makt, kunskap och kompetens. Men den uttråkade kostymnissen kan ändå krydda sin klädsel med lite mer personliga inslag. Att till exempel bära sneakers med kostymen är inget konstigt. Och är temat för dagen färg finns det många färgglada skjortor och näsdukar att välja mellan.
Hurdana kläder använder du på jobbet?