Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Skog förstördes under Carunas röjningsarbeten på Skåldö - markägare upprörda

Från 2016
Uppdaterad 29.09.2016 14:16.
Representanter från Caruna och Relacom inspekterar avverkningsplatser på Skåldö.
Bildtext Representanter från Caruna och Relacom inspekterar röjningsarbetena tillsammans med markägare.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

De har skrämt djur, skadat en häst och förstört terrängen. Upprörda markägare har fått nog av Carunas röjningsarbeten kring elledningarna i Ekenäs skärgård. Elbolaget lovar kompensera de drabbade markägarna.

Caruna har via underentreprenörer låtit utföra röjningsarbeten kring 20 kilovoltsledningarna på Skåldö och Torsö i Ekenäs skärgård sedan början av augusti.

Markägarna har blivit tagna på sängen av röjningsarbetena kring elledningarna. Den enda informationen som gavs var via en annons i tidningen Västra Nyland i somras.

Orsakade full panik i hästhagen

Henry Brunström har både kor och hästar på Nabben på Skåldö. Skogsarbetarna tog sig oanmälda in i både kohagen och hästhagen för att fälla träd. För en av hästarna gick det riktigt illa.

- Carunas underentreprenörer kom in i hästhagen med röjsågar den 4 augusti och orsakade full panik i flocken. En häst skadade sig och fick föras till kliniken.

Familjen Brunström tillkallade en veterinär som tog sig en titt på den skadade hästen. Hästen, som inte är Brunströms, fördes till en klinik i Helsingfors. Hästens ägare har en försäkring och försäkringsbolaget och Caruna får komma överens om vem som ska betala.

Några veckor senare kom det en annan grupp med motorsågar oanmäld och fällde en massa träd i kohagen bland djuren, enligt Brunström.

"Allt ligger huller om buller"

Henry Brunström anser att tillvägagångssättet är nonchalant. Han säger att han inte tidigare har varit med om någonting liknande.

Brunström är missnöjd med slutresultatet av trädfällningen.

- Vi har på vår gård ganska mycket som ligger huller om buller. Fällt är fällt, men nu gäller det att få bort det därifrån på något vis.

Henry Brunström (t.h.) och Lennart Biström.
Bildtext Henry Brunström (t.h.) och Lennart Biström har aldrig sett någon röjning som liknar det som skett på Skåldö och Torsö.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Brunström konstaterar krasst att det säkert är bäst att de själva reder upp de fällda träden på Nabben och att Carunas underentreprenörer inte rör dem igen.

- När man ser på det här första skedet gissar jag att det är bäst att de inte fortsätter med sitt jobb.

De bara skrattade åt mig"

En annan skärgårdsbo som inte vill att Carunas underentreprenör på nytt sätter sin fot i hennes skog är Nan Kranck på Notholmen. Hon är väldigt upprörd över vad som har hänt.

- Man har helt enkelt våldtagit skogen längs elledningarna.

Det var en måndag morgon i mitten av september som Kranck lade märke till att det fanns en massa utländska skogshuggare i skogen.

- De skrattade åt mig när jag frågade vad de höll på med. Jag var så ursinnig och arg så att jag grät.

Nan Kranck vid ett av träden som fälldes för några veckor sedan.
Bildtext Nan Kranck är väldigt upprörd över röjningsarbetena i hennes skog.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Kranck säger att hennes familj har ägt marken i över hundra år och skött om skogen. De har också sett till att det inte finns några träd som kan falla över elledningarna.

- För två år sedan tog vi ned skog i vårdande syfte. Då gick vi runt ledningarna och plockade ned de träd som var i riskzonen.

Överdrivna röjningsarbeten

På måndagen (26.9) hade markägarna kallat till möte med Caruna och underentreprenören Relacom. Med var också revirinstruktören och Skåldöbon Lennart Biström från Skogsvårdsföreningen Södra skogsreviret.

Inte heller han har varit med om liknande röjningsarbeten tidigare.

- Jag har varit med om hur många linjeröjningar som helst och det är ju ingenting speciellt. Men däremot att man har utfört det på det här sättet och så här kraftigt har jag inte varit med om tidigare. Det här är nog och sticker i ögonen otroligt mycket.

Avverkning vid elledning på Notholmen, Skåldö i Ekenäs skärgård.
Bildtext Röjningarna är överdrivna säger Lennart Biström från Södra skogsreviret.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Biström konstaterar att röjningsarbetena är överdrivna. Han säger att de allmänna rekommendationerna vid röjningsarbeten är att man röjer gator på 6-10 meter samt tar bort enskilda trän som lutar mot linjen och kvistar kring dem.

- Här har man hållit en gräns på minst 10 meter och på en del ställen har det varit upp till 20 meter breda kala ytor. Det har retat upp skogsägare och tomtägare grymt.

Då man tar bort för många träd skapas det öppningar och då finns det risk att fler träd faller, förklarar Biström som anser att man inte har tänkt efter då jobbet har utförts.

För markägarna innebär det här otroligt mycket virke att ta vara på. Markägarna och skogsreviret för därför diskussioner med Caruna för att hitta en lösning för hur de gemensamt kan ta till vara virket.

Lennart Biström tror att de kommer att komma fram till en lösning som gynnar skogsägarna.

Caruna: Två saker gick fel

Elbolaget Caruna tar på sig allt ansvar för det som har skett. Timo Jutila som är direktör för egendomsförvaltningen vid Caruna säger att arbetena har utförts av Carunas underleverantör Relacom, men att det är Caruna som är ansvariga att allting inte har gjorts enligt direktiven.

Två saker har gått fel, säger Jutila. Man har fällt träd utanför det utstakade området runt elledningen. Det andra som har gått fel är att man har gått in på gårdsområdet i ko- och hästhagar och fällt träd.

- Här säger Carunas direktiv att man måste vara i kontakt med kunden innan man fäller träden.

Avverkade träd vid elledning på Notholmen, Skåldö i Ekenäs skärgård.
Bildtext Terrängen är förstörd efter röjningsarbetena anser markägarna.
Bild: Yle/Helena Rosenblad

Jutila säger att det är Caruna som är ansvarig för det som har skett.

Caruna har nu stoppat röjningsarbetena i Ekenäs skärgård. Entreprenörena och skogshuggarna ska få utbildning så att de vet vad som ska göras. Caruna ska gå igenom alla röjda områden på Skåldö och Torsö och kompensera markägarna i de fall där det har begåtts något fel, säger direktör Timo Jutila.

Markägare hänvisas till kundtjänsten

Nu när träden har fällts så måste Caruna se till att det röjs upp på de områden där det finns träd som har fällts på fel sätt. Man betalar skadeersättning för dem till kunderna och försöker hitta en lösning som kunderna kan vara nöjda med.

De markägare som har råkat illa ut på grund av de här röjningsarbetena ska ta kontakt med Carunas kundtjänst, säger Jutila.

- Det är väldigt viktigt för oss att vi följer spelreglerna och respekterar markägarna. När det sker fel så ska de åtgärdas och vi måste hitta en lösning som tillfredsställer parterna.

Caruna har de senaste två och ett halvt åren röjt 7 000 kilometer elledningar i Finland. En del av dem har varit i Västnyland. Förhållandevis få fel har skett, enligt Timo Jutila. Han medger i alla fall att det emellanåt sker sådana här fel och då åtgärdas de.

Röjningsarbetena kommer att fortsätta för att elledningarna ska vara fria från träd som kan orsaka strömavbrott. Så småningom minskar röjningsarbetena då elkablarna grävs ned marken i stället för hänga i luften.

Diskussion om artikeln