Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Vi ska göra allt för att ha kvar ett sjukhus med omfattande jour"

Från 2016
Uppdaterad 29.09.2016 14:16.
Röntgenskötare Emil Strandback och Robin Nordlund på Vasa centralsjukhus.
Bildtext Röntgenskötare Emil Strandback och Robin Nordlund på Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Malin Hulkki

Emil Strandback och Robin Nordlund är röntgenskötare på onkologiska polikliniken vid Vasa centralsjukhus. De tycker att det är bra att det planeras ett evenemang för att uppmärksamma hotet om nedskärningar på centralsjukhuset. De oroar sig båda för sin framtid.

- Det egna arbetet kan ryka om det riktigt vill sig, så klart man är bekymrad, inte bara för egen del utan för hela personalen, säger Emil Strandback.

Ovissheten om vilken status centralsjukhuset kommer att ha i framtiden och hur många specialiteter som får finnas kvar oroar också de patienter som Emil Strandbacka och Robin Nordlund möter i sitt arbete.

- De funderar på sjukhusets framtid överlag och även onkologin och tycker att det skulle vara hemskt om den skulle flyttas någon annanstans, säger Strandbacka.

- Många patienter är bekymrade och man har fått höra många som har sagt att inte kan de ju laga bort er. Finlandssvenskar funderar på hur det ska gå om man inte får vård på sitt eget modersmål. Mycket känns otryggt för tillfället, säger Nordlund.

Ingen strålbehandling i Seinäjoki

Vasa centralsjukhus har redan en lång historia av cancervård och strålbehandling. Röntgenskötare utbildas dessutom i Vasa och sjukhuset kan betjäna på både finska och svenska. I Seinäjoki ges i dag ingen strålbehandling så en flytt av cancervården dit skulle innebära en mycket stor omställning tror Robin Nordlund.

- De ger ingen strålbehandling så de har inte heller de utrymmena som vi har. Och vi har apparatur färdigt här och personal som kan det här. Det skulle vara en väldigt dum idé om det skulle gå på det sättet, säger Nordlund.

"Viktigt att synas"

På onsdag kväll kallade huvudförtroendeman Kim Berg alla intresserade till ett möte för att fundera på vad som borde göras åt att regeringens planer på att lämna centralsjukhuset utan fulljour går vidare.

Under mötet, som ett 30-tal personer deltog i, kom man fram till att man inte ordnar någon demonstration i Helsingfors men att man däremot kommer att ordna ett evenemang på Vasa torg.

- Jag tycker att det är en bra idé. Allt som kan göras ska göras för att Vasa centralsjukhus ska få vara ett sjukhus med omfattande jour. I fjol hade vi också en manifestation och det lockade folk på plats. Det är viktigt att det syns i media, säger Strandbacka.

- Jag tycker att det är bra att stora företagsledare också i tidningar har uttalat sig om att de inte alls gillar idén att Vasa centralsjukhus skulle få sämre status än vad det har i dag. Allt är hemåt, säger Nordlund.

Vill inte jobba i Seinäjoki

Vad de själva skulle göra om sjukhusets status förändras och jobbet i värsta fall försvinner vet varken Strandback eller Nordlund just nu. Men en sak är säker. Ingen av dem skulle vilja jobba på sjukhuset i Seinäjoki.

- Vi har diskutera här på avdelningen och inte skulle någon vara beredd att flytta till Seinäjoki. Det är bara att hoppas att sjukhuset får behålla sin status med fulljour och att onkologin inte försvinner, säger Nordlund.

- Min sambo jobbar också på sjukhuset så då blir det mycket funderande på framtiden i så fall, säger Strandback.

Diskussion om artikeln