Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

"Arbetslösheten knäcker min pappa"

Från 2016
En man sitter med en mobiltelefon i handen utanför en flyktingförläggning i Sigmaringen i Tyskland.
Bildtext Det här är en berättelse om arbetslöshet.
Bild: EPA/FELIX KAESTLE

Min pappa är en mångsysslare, men jag förstår inte varför ingen anställer honom. Är det på grund av hans ursprung, ålder eller utbildningsnivå?

Det här är en av berättelserna om arbetslöshet som har kommit in till Svenska Yle.

Min pappa har varit arbetslös till och från och som längst har han varit arbetslös i över ett år.

Han kommer från Iran och har arbetat med olika arbeten sedan han var 18 år. Han är idag 56 år och arbetslös i Sverige. Han har ägt olika verksamheter, men har fått sälja dem, mestadels på grund av att mamma och pappa har flyttat.

Pappa har arbetat som elektriker, byggare, taxichaufför, lastbilschaufför, lagerarbetare, egenföretagare och så vidare, men har ändå inget jobb! Jag har aldrig träffat någon som har haft så otroligt mycket erfarenhet, men ändå inte kunna få ett jobb.

Hur kommer det sig att ingen vill anställa min pappa? Kan det bero på hans ålder, ursprung eller utbildningsnivå?

Jag har aldrig träffat någon med så mycket erfarenhet, men som ändå inte kunnat få ett jobb.

Jag tycker inte att man ska välja bort någon på grund av dessa faktorer. De har inget samband när det gäller någons arbete. Visst kan en ung människa kanske lära sig snabbare, men det behöver inte betyda att den människan har mer erfarenhet och har lärt sig av sina misstag.

Ett jobb är ett jobb och vem som helst kan lära sig att göra bra ifrån sig oavsett ålder, ursprung eller utbildning.

Idag letar pappa efter jobb i Göteborg. Jag har hjälpt honom att söka. Vi har tillsammans skrivit om hans CV och personliga brev, men ingen nappar.

Jag vill inte se detta knäcka min pappa. Jag vill inte att han ska förlora sin respekt för samhället och sin integritet.


I Finland finns för tillfället drygt 340 000 arbetslösa personer. Svenska Yle vill lyfta fram människorna bakom den här siffran och samlar in era berättelser om arbetslöshet. Det här är en av de berättelserna.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln