Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hanken lär invandrare företagsledning i Vasa

Från 2016
Uppdaterad 29.09.2016 21:24.
Svenska handelshögskolan i Vasa
Bildtext Svenska handelshögskolan i Vasa.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Hanken Fortbildning i Vasa inledde på torsdagen en utbildning för invandrare med högskolebakgrund. De ska bland annat få lära sig ledarskap och hur finländska företag styrs.

Kursen "Middle Management and Business Administration for Immigrants" är fyra månader lång och riktar sig till invandrare med högskolebakgrund som är arbetssökande eller hotas av arbetslöshet. Utbildningen har lockat fler sökande än antalet platser. De 16 studerande som börjar på kursen har valts ut bland 34 sökande.

- Nivån bland kursdeltagarna är hög, säger André Österholm, direktör på Hanken fortbildning i Vasa.

I kursprogrammet ingår studier i modernt ledarskap och god förvaltningssed i finska företag och organisationer. Via utbildningen hoppas man kunna höja deltagarnas konkurrenskraft på arbetsmarknaden.

- Jag har en högskoleexamen i ekonomi från tidigare. I den här kursen ser jag fram emot ledarskapsutbildningen, säger Girija Poredi från indien, hon har bott sex år i Finland.

Yvonne Högholm, Andre Österholm, Girija poredi, Barbora Hrobarova och Soltani Solmaz vid Hanken i Vasa
Bildtext Yvonne Högholm, Andre Österholm, Girija poredi, Barbora Hrobarova och Soltani Solmaz vid Hanken i Vasa
Bild: Yle/Filip Stén

Kursdeltagarna har mellan två och tolv år bakom sig i Finland, gemensamt för dem alla är att de är immigranter. Många av dem har också studerat tidigare i Finland.

- Jag har en examen i matematik från mitt hemland, och en examen i internationell handel från Vasa yrkeshögskola, säger Soltani Solmaz från Iran.

Kursdeltagarna har alltså rätt olika bakgrund, vad gäller hur länge de varit i Finland.

- Vi hoppas ju att deltagarna ska kunna tillföra olika dimensioner tilld en här kursen. De verkar vara rätt pratglada så jag tror det kommer att gå bra, säger kurskoordinator Yvonne Högholm.

Kursen ordnas i samarbete med TE-byrån och finansieras av NTM-centralen.

Diskussion om artikeln