Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Psykoterapeut: Arbetslöshet är hopplöshet

Från 2016
Höstlöv
Bildtext Försök att hitta något positivt i vardagen trots att det känns tungt. Du har allt att vinna på det, råder psykoterapeuten.
Bild: YLE/Chanette Härus

Hopplöshet, ilska, chock, förtvivlan, ångest, oro, frustration, rädsla. Vi skall försöka summera vilka känslor arbetslöshet kan väcka och vad man kan göra åt det.

”Som arbetslös känner jag mig som om jag har svikit alla runt mig.” Så skrev en av er in till svenska.yle.fi om hur hen upplever sin arbetslöshet. Bakom de 340 000 arbetslösa arbetssökande i Finland idag döljer sig lika många människoöden som fått sin självkänsla körd i botten av arbetslösheten.

Christina Lintamo är psykoterapeut och hon träffar en del arbetslösa i sitt arbete. Hon beskriver arbetslöshet som förödande för självkänslan.

- Det första man känner är att man inte duger. Jag duger inte som människa och jag dög inte på mitt jobb.

Det här, påpekar Lintamo, får omfattande konsekvenser för både självförtroendet och självkänslan.

De första månaderna har man fortfarande hoppet kvar och man är inte så orolig, men sen när det gått ett halvår börjar man bli verkligt förtvivlad.

― Kommentar av arbetslös som skrivit in till Svenska.yle.fi.

Spektrum av känslor

Som arbetslös kan man uppleva många otrevliga känslor. I början upplever man ofta chock, sedan kanske man blir arg och om man varit arbetslös väldigt länge kanske man upplever total hopplöshet.

- Det här kan leda till stora problem för dem som inte kan få ut sin ilska. Då är det inte ovanligt att man insjuknar i depression och att komma upp därifrån är inte lätt, säger Lintamo.

Dessutom är det ganska svårt att få hjälp då man är arbetslös. Alla har inte möjlighet att få stöd i form av professionell hjälp så som terapi, och då man blir hänvisad till den kommunala servicen är det mycket långa köer och väntetider.

- Man får inte hjälp då man skulle behöva den som mest.

Men det är inte bara det. Som arbetslös förväntas du dessutom vara aktiv i ditt arbetssökande. Det kan vara nog så svårt ifall man drabbats av depression eller känner att allt är hopplöst.

Känslor av handlingsförlamning är inte ovanliga.

- Du stiger upp, sätter på tv:n och skjuter upp allt till morgondagen. Sedan upprepar sig detta mönster varje dag, förklarar Christina Lintamo.

Kvinna sover på en soffa
Bildtext Det kan vara svårt att aktivera sig då man blivit arbetslös. Ändå måste man försöka kämpa vidare.
Bild: Yle/Nicole Hjelt

Extra utsatta grupper

Lintamo nämner de som är över 50 år eller kanske till och med 60 år, men som ännu har flera år kvar till pensionen, som en "grupp i gruppen". De har ofta svårt att få ett nytt jobb och känslan av just hopplöshet är ofta förekommande speciellt hos de här grupperna.

Lintamo är inte ute efter att rangordna vilkas lidande som är störst, men det finns vissa grupper som löper en större risk för marginalisering än andra om de är arbetslösa. Som till exempel ensamstående eller unga.

- Om du är ung har du levt i tron att du äntligen skall få börja ditt liv, få ett jobb. Om du istället blir arbetslös är det svårt att upprätthålla en framtidstro.

Allt detta tar givetvis på självkänslan och det inte ovanligt att man beskyller sig själv för det som hänt.

- Det är vanligt att man börjar hacka på sig själv och tro att det är ens eget fel trots att det är samhället det är fel på, säger Lintamo.

Vill knappt gå ut längre då jag är rädd för att folk ser ner på mig och tror att jag inte söker jobb.

― Kommentar av arbetslös som skrivit in till Svenska.yle.fi.

Krav på den arbetslösa

Anders Englund är psykolog vid psykiatriska enheten vid Vasa centralsjukhus. Även han möter arbetslösa i sitt dagliga arbete.

- Det är ett mänskligt behov i oss att vi blir sedda, få uppskattning och feedback. Att ingå i ett socialt sammanhang. Om du inte har ett jobb att gå till försvinner en stor del av vår sociala identitet, förklarar Englund.

Han påpekar att man inte behöver uppleva det som nedtryckande att vara arbetslös ifall man har annat i livet att "bry sig om".

Men det finns en inbyggd paradox i kravet på att en arbetslös förväntas vara aktiv och tillgänglig.

- Som arbetslös går man ju ibland på arbetsintervjuer där konkurrensen är hård och man förväntas tro på sig själv och vara stark. Men det kan vara mycket svårt då du inte fått någon uppmuntran någonstans ifrån, säger Anders.

Han säger också att det är djupt mänskligt att vilja ingå i ett sammanhang där det märks ifall man saknas.

Efter en sightseeing behöver man kaffe.
Bildtext Vi har ett mänskligt behov av att ingå i ett sammanhang, därför är arbete en så viktig del av våra liv.
Bild: Yle / Camilla Fagerholm

Vad vi gör idag är viktigare än vem vi är

Arbete är en så stark identitesmarkör i vårt samhälle att vi upplever en stark känsla av värdelöshet ifall arbetet tas ifrån oss.

- Man räknas inte som människa i dagens samhälle, utan man räknas efter vad man gör eller vad man studerar, säger Christina Lintamo.

Arbetslöshet är förödande på många olika plan, inte enbart det ekonomiska och sociala som är nog så hemskt. Det är inte ovanligt att de som är arbetslösa drabbas av ångest, sömnproblem, magproblem, ryggont, huvudvärk som en följd av sin livssituation.

Och då personen i fråga söker hjälp, fokuserar man på de fysiska symtomen.

- Vi har svårt att förstå att det fysiska beror på det psykiska. Själen och kroppen går hand i hand, det kan vi inget åt, säger Lintamo.

Hon ser att den stora samhällsgrupp som de arbetslösa idag utgör kommer att kosta samhället mycket i framtiden i form av att de mår så dåligt. Det här gäller i synnerhet de unga människorna.

Ibland låter jag barnen äta och hoppar själv över maten för att spara pengar.

― Ensamstående, arbetslös mamma berättar på svenska.yle.fi.

"Tänk positivt!"

Så om man då är arbetslös idag, hur skall man tänka för att orka? Lintamo säger att det är lätt att ge goda råd men att det kan vara nog så svårt för den som befinner sig i en besvärlig livssituation.

- Det gäller faktiskt att försöka hitta de positiva sakerna. Vi är väldigt fixerade vid tanken på att vi inte duger och då är det svårt att se något positivt.

Lintamo föreslår att man skall försöka ge sig själv tid att tänka konstruktivt: Kanske detta är början på något nytt? Kanske jag kan utbilda mig på nytt?

Varje dag för något gott med sig, det gäller bara att lära sig se dem.

- Om vi tänker positivt får vi en uppåtgående spiral, och tvärtom. Till exempel kan vi ta en promenad och försöka hitta något bra i det.
Under veckan som gått har vi kunnat läsa många personliga berättelser om hur det är att vara arbetslös, du hittar dem här.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln