Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästan 10 000 jobb hotade vid Commerzbank

Från 2016
Commberzbanks huvudkontor i Frankfurt am Main den 26 juni 2013.
Bild: EPA/ARNE DEDERT

Den tyska bankjätten Commerzbank meddelar att närmare 10 000 jobb vid banken ska bort före 2020.

Aktieägarna ska för sin del bli utan vinstutdelning medan Tysklands näst största bank lägger om verksamheten till en kostnad av 1,1 miljarder euro.

Marknadsläget är svårt för de tyska bankerna bland annat på grund av låga räntor i eurozonen, stränga bankregler, hård konkurrens mellan bankerna, samt ny konkurrens från företag inom digital bankverksamhet.

Commerzbank strävar efter en hållbar lönsamhet genom att fokusera på privat- och företagskunder. Verksamheten som investeringsbank tonas samtidigt ned.

Commerzbank redovisade en vinst på 1,06 miljarder euro 2015, och beslutade då om den första vinstutdelningen sedan finanskrisen 2008.

Omstruktureringsplanen måste ännu godkännas av representanter för aktieägarna och banken anställda som tar ställning till frågan på fredag.

Deutsche Banks huvudkontor i  Frankfurt am Main.
Bild: EPA/ARNE DEDERT

Bankens vd Martin Zielke tillbakavisade i dag ryktena om att Commerzbank skulle överväga en fusion med sin långvariga rival Deutsche Bank.

Deutsche Bank har meddelat att personalstyrkan ska minska med nästan 9 000 runtom i världen. I Tyskland ska 200 bankkontor stängas.

Den tyska regeringen har dementerat rykten om att den skulle förbereda en räddningsplan för Deutsche Bank som belastas av kring 8 000 rättstvister. Dessutom krävs banken på 14 miljarder dollar av de amerikanska myndigheter för aktiviteter som föregick finanskrisen år 2008.

Diskussion om artikeln