Borgå överväger att bolagisera hälsovården
Borgå stad utreder möjligheten att grunda ett eget vårdföretag. Orsaken är att regeringen vill ta bort kommunernas ansvar att producera social- och hälsovård. Det är ett språng ut i det okända, säger stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula.
Enligt regeringens planerade social- och hälsovårdsreform ska kommunerna inte längre producera vårdtjänster. Ansvaret för social- och hälsovård överförs istället till självstyrande landskap.
I framtiden ska kunderna själva få välja vems tjänster de vill använda. Kommunerna kommer att förlora skatteinkomster och statsandelar som de tidigare fått för att de skött om dessa uppgifter.
Borgås stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula tror att Borgå stads vårdbolag kunde ha många fördelar, som kan få invånarna att söka sig till stadens tjänster.
- Vi kan försäkra att kunderna får tvåspråkig betjäning. Vi känner dessutom till de lokala behoven från förut och vi har redan en kunnig personal, säger Ujula.
Snabb utredning
Borgå ska nu i snabb takt utreda om en bolagisering är möjlig och lönsam. Kartläggningen ska visa på stadens beredskap, förmåga och vilja att delta i produktionen av social- och hälsovårdstjänster. Bolaget kan endera ägas helt av staden eller tillsammans med en annan aktör.
Utredningen ska göras mellan oktober och januari. Ifall stadsfullmäktige efter det bestämmer att social- och hälsovården ska bolagiseras måste det nya bolaget bildas senast i juni 2017.
- Det är ett språng ut i det okända. Storleksklassen på beslutet och den tajta tidtabellen skiljer sig också från det vanliga, säger Ujula.
Mycket är fortfarande oklart gällande regeringens social- och hälsovårdsreform, vad om de planerade förändringarna inte blir av?
- Vi vill vara proaktiva och inte bara vänta på beslut från regeringen. Om vi bestämmer oss för bolagisering ska allt fungera oberoende av om reformen blir av eller inte.
Borgåbolagets tjänster öppna för andra kommuner?
Nästan hälften av stadens social- och hälsovårdstjänster kunde skötas av ett företag. Dit hör läkartjänster, hälsovård och socialtjänster, möjligtvis också äldrevården. Tjänster som kräver myndighetsstämpel, till exempel barnskyddet, kan inte överföras till ett företag.
Stadsdirektör Jukka-Pekka Ujula och social- och hälsovårdsdirektör Pia Nurme säger att den vanliga Borgåbon inte ens ska lägga märke till förändringen ifall en bolagisering blir av. Som ett bolag kan tjänsterna istället utvidgas och eventuellt erbjudas invånare också i de andra östnyländska kommunerna.
- Vi försöker förbereda oss på en osäker framtid. Ju tidigare vi börjar utreda, desto bättre chans har vi att klara oss, säger Ujula.
Målet är flytta stadens personal i det nya bolagets tjänst.