Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Överläkare: Vasa erbjuder mer vård för hjärtsjuka och cancerpatienter än Seinäjoki

Från 2016
Huvudingången för Vasa centralsjukhus
Bildtext Huvudingången till Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Strålbehandling och kardiologi är två områden där Vasa centralsjukhus kan erbjuda mer vård än centralsjukhuset i Seinäjoki. Inom båda områden skickas patienter från Seinäjoki till Vasa.

- Kardiologin är mycket utvecklad i Vasa. Om vi misstänker hjärtinfarkt skickar vi patienten akut till Vasa, säger chefsöverläkare Hannu Puolijoki på Seinäjoki centralsjukhus.

Vasa centralsjukhus har en lång historia av cancervård och strålbehandling. På Seinäjoki centralsjukhus ges i dag ingen strålbehandling.

SHQS-certifikat

Vasa sjukvårdsdistrikts förvaltningsdirektör Olle Gull berättar att Vasa centralsjukhus också har ett SHQS-certifikat. Certifikatet förnyades i våras.

- SHQS är ett kvalitetscertifikat som är utfärdat av utomstående auditerare. Det kräver ganska mycket jobb för att få det, säger Gull.

Förlossningsavdelningen på Vasa centralsjukhus har fått WHO:s och Unicefs Baby friendly certifikat för att man jobbar med att hjälpa alla mammor att amma sina nyfödda barn.

Centralsjukhuset i Seinäjoki har inget motsvarande certifikat. Deras laboratorium har enligt Puolijoki ett certifikat och han tror att förlossningsavdelningen har Baby friendly certifikatet.

Sjukhusen ganska lika

I övrigt är Gull och Puolijoki överens om att sjukhusen liknar varandra ganska mycket.

- Vårt sjukhus i Seinäjoki är lite större, säger Puolijoki.

- Vi har i stort sätt samma repertoar och samma sätt att fungera, säger Gull.

Diskussion om artikeln