Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Hovrätten skärper domen mot Aarnio i Trevoc-fallet

Från 2016
Uppdaterad 30.09.2016 10:26.
Jari Aarnio
Bild: Tiina Jutila / Yle

Helsingfors hovrätt skärper domen mot Jari Aarnio i Trevoc-fallet. Förutom grovt missbruk av tjänsteställning döms Aarnio även för grovt bedrägeri och grovt tagande av muta, till tre års ovillkorligt fängelse. Aarnio förlorar även sin militärgrad.

I juni 2015 dömdes Aarnio av tingsrätten till ett år och åtta månader ovillkorligt fängelse för grovt missbruk av tjänsteställning, registeranteckningsbrott och tagande av muta. Han dömdes också att förlora sin tjänst som kriminalöverkomissarie.

Tingsrätten ansåg att Aarnio gjort sig skyldig till missbruk av tjänsteställning under åren 2009-2010. Aarnio ska via en bulvan ha varit delägare i företaget Trevoc som sålde övervakningsutrustning till polisen.

Samtidigt var Aarnio i egenskap av chef för narkotikaroten i Helsingfors ansvarig för polisens anskaffningar.

Mutan består i att personer ansvariga för Trevocs verksamhet lät Aarnio få en ägaraktig position i företaget.

Narkotikadom senare i höst

Domen i narkotikarättegången, där Aarnio och elva andra personer misstänks för narkotikabrott, väntas i Helsingfors tingsrätt senare i höst.

Aarnio är åtalad för åtta grova narkotikabrott, bland annat ska han ha varit delaktig i att smuggla in nästan tusen kilo hasch från Holland till Finland. De andra brotten handlar om grov förskingring och flera tjänstebrott.

Sammanlagt står Aarnio åtalad för 30 olika brott.

Aarnio har själv nekat till alla anklagelser. Enligt Aarnio har åklagaren "hittat på en saga".

Diskussion om artikeln