Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fler tåg till Vasa och Bennäs

Från 2016
Uppdaterad 30.09.2016 09:18.
Folk går mot ett VR-tåg av typen Intercity på perrongen vid Bennäs tågstation
Bildtext Bennäs tågstation.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

På sträckan mellan Seinäjoki och Vasa sätts nya avgångar in både på morgonen och kvällen. VR bekräftar också att det blir fler stopp i Bennäs, på morgonen och på eftermiddagen eller kvällen. Enligt VR har man lyssnat på passagerarnas kritik. De exakta tidtabellerna kommer inom några veckor och träder i kraft den 11 december.

Enligt VR ökar man trafiken på rutter där resandet ökar. Efter att VR ändrade sin prissättning i februari så vanliga vuxenbiljetter blev billigare har antalet resor mellan Vasa och Helsingfors ökat med en fjärdedel.

Totalt har VR:s trafik ökat med åtta procent efter biljettreformen i februari.

VR och kommunikationsministeriet har kommit överens om hur fjärrtrafiken i hela landet ska utökas. VR har monopol på persontrafiken men måste i gengäld sköta tågtrafik också på sträckor som är olönsamma, den så kallade allmänna trafikplikten. Den här trafiken får inbringa förluster på högst 20 miljoner euro årligen för VR.

Överenskommelsen innebär att antalet tågavgångar i fjärrtrafiken i hela landet ökar. Bland annat sätts avgångar från Tammerfors till Björneborg och Riihimäki in.

Diskussion om artikeln