Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nu klart: Psykiatrin i Västnyland hör till Helsingfors

Från 2016
Fönster i huvudbyggnadens trappuppgång på Ekåsens psykiatriska sjukhus.
Bildtext Den psykiatriska enheten flyttar snart från Ekåsens sjukhus.
Bild: YLE / Pia Santonen

Nämnden för Västra Nylands sjukvårdsområde (VNS) godkände vid sitt möte i torsdags (29.9) att psykiatrin vid Raseborgs sjukhus administrativt kommer att lyda under Helsingfors Universitets centralsjukhus HUCS.

Förändringen innebär bland annat att psykiatrin vid Raseborgs sjukhus kan ge svenskspråkig service på distans till det övriga HUCS-området. Det blir lättare att erbjuda specifika terapier och konsultationer då en större personalpool står till förfogande.

Verksamheten fortsätter som förr i Ekenäs

Personalen inom psykiatrin i Västnyland kommer i fortsättningen att höra till Helsingfors Universitets centralsjukhus men arbetsplatsen och kunderna är samma som tidigare.

Omändringen sker i enlighet med det utredningsprojekt som Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HNS) startade i våras. I projektet utreddes vilka för- och nackdelar en sammanslagning med HUCS:s psykiatriska resultatenhet skulle ha för VNS psykiatriska enhet.

Gemensam administration ger inbesparingar

En av faktorerna bakom utredningen var ägarkommunernas höga kostnader för psykiatrin. Nu räknar man med en inbesparing på ungefär 1,4 miljoner för VNS ägarkommuner (Ingå, Raseborg och Hangö) år 2017 jämfört med bokslutet 2015.

Vid mötet i torsdags föreslog centerpartisten Eero Koli att nämnden inte skulle godkänna förslaget att lyda under HUCS. Hans förslag fick inget understöd. Koli anmälde avvikande åsikt till protokollet.

För tillfället fungerar VNS psykiatri i lokaler vid Ekåsens sjukhus i Ekenäs. Enheten flyttar till tillfälliga lokaler i slutet av år 2016 och in i nybygget vid Raseborgs sjukhus senast vid årsskiftet 2017 - 2018.

Diskussion om artikeln