Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska flygattacker har krävt över 9 000 dödsoffer

Från 2016
Uppdaterad 30.09.2016 16:58.
Desperata räddningsoperationer i Syrien - liten baby räddades ur ruinerna - Spela upp på Arenan

Över 9 000 människor har dödats i ryska flygattacker sedan de började för ett år sedan, enligt det Syriska människorättsobservatoriet som har fört statistik över offren.

Omkring 3 800 av dödsoffren var civila medan 5 500 var rebeller.

Minst 20 000 civila har skadats under samma period uppger organisationen som stöder sig på ett nätverk av medborgaraktivister i Syrien.

En stor del av de dödade rebellerna var radikala islamister från jihadistgrupper som IS och Jabhat al-Nusra.

Människorättsobservatoriets chef Rami Abdel Rahman säger att antalet döda och skadade efter ryska attacker kan vara betydligt högre eftersom man inte har räknat offren i attacker som har utförts av oidentifierade flygplan.

Den Londonbaserade organisationen säger att man analyserar planen som utför flygattacker enligt vilken typ av plan det är frågan om, ort, flygmönster och vilken typ av bomber som de fäller.

Stöttar upp Bashar al-Assads brutala styre

Ryssland inledde sina flygräder den 30 september ifjol för att stötta upp president Bashar al-Assads vacklande styre.

Sedan dess har regeringsstyrkor ryckt fram och intagit flera rebellkontrollerade områden, bland annat kring Aleppo, Damaskus och Homs - de tre största städerna i Syrien.

Assad får också stöd av den libanesiska Hizbollahmilisen och shiamuslimska milismän från Iran, Irak och Afghanistan.

Människor i den rebellkontrollerade stadsdelen Bustan Al Qasr i Aleppo efter flygräder 28.4.2016
Bildtext De pågående flygattackerna mot rebellkontrollerade östra Aleppo är de häftigaste hittils under det över fem år långa kriget
Bild: SOHR. EPA/ZOUHIR AL SHIMALE

Som bäst deltar ryska stridsplan i häftiga flygattacker mot rebellkontrollerade östra Aleppo. Aktivister beskriver flygbombningarna som de värsta i Aleppo under det över fem år långa kriget.

Ryssland har utnyttjat sin medverkan i kriget i Syrien för att testa nya vapensystem, enligt militärobservatörer i väst.

Vladimir Putin och Ryssland har samtidigt höjt sin politiska profil både i Mellanöstern och globalt tack vare sin nyckelroll i Syrien.

Världens dom och avsky verkar vara det enda som längre avskräcker angriparna

― FN:s biträdande generalsekreterare Stephen O´Brien

"Inga vädjanden biter på angriparna"

- Välkommen till helvetet, är ett vanligt uttryck numera bland invånarna östra Aleppo som lider akut brist på mat, vatten och mediciner.

Alla flyktvägar är stängda och ingen hjälp har kommit in i den sönderbombade staden sedan början av augusti.

Flera sjukhus och kliniker har bombats den här veckan, och det finns endast 35 läkare och sjukvårdare kvar i staden.

- De jobbar 20 timmar om dygnet för de kan ju inte bara lämna folk att dö klagar lokala aktivister som får stöd av ett bedrövat, frustrerat FN.

Sorg och frustration

- Det är med rå sorg, intensiv frustration och en osläcklig ilska mot denna ohämmäde skräck som jag idag rapporterar inför FN:s säkerhetsråd, dundrade FN:s humanitära chef Stephen O´Brien då han i natt berättade om läget i Aleppo

- Det syriska folket och invånarna i östra Aleppo utsätts med ökande blodtörstighet för farsoter och död fortsatte O´Brien vars tonläge har blivit både mer ursinnigt och mer uppgivet under den gångna veckan.

Inga fakta och inga vädjanden tycks bita på dem som bombar Aleppos belägrade civila av vilka mer än en tredjedel är barn, klagade den biträdande generalsekreteraren.

Turkiska demonstranter i Istanbul protesterar mot de fortsatta ryska flygattackerna mot östra Aleppo. "Massaker i Aleppo, Teater i FN", står de på skylten i bakgrunden
Bildtext Turkiska demonstranter i Istanbul protesterar mot de fortsatta ryska flygattackerna mot östra Aleppo. "Massaker i Aleppo, Teater i FN", står de på skylten i bakgrunden
Bild: EPA/SEDAT SUNA

Konvojer bombas

Rädda barnen som driver ett tiotal såkallade bunkerskolor i staden samt Läkare utan gränser kom med minst lika desperata vädjanden som FN idag då det har gått ett år sedan Ryssland började bomba i Syrien.

FN och biståndsorganisationer har uppprepade gånger anklagat både Ryssland och den syriska regeringen för uppenbara krigsförbrytelser då de medvetet och systematiskt bombar sjukhus och civila.

Världsorganisationen är särskilt förgrymmad över att dess biståndskonvojer antingen bombas eller förhindras från att bistå över en miljon belägrade civila över hela Syrien.

Av de belägrade bor över en kvarts miljon i östra Aleppo som har blivit den främsta symbolen för det enorma lidandet i Syrien.

Inget tycks hjälpa

FN måste samtidigt utstå kritik för att den måste följa den syriska regeringens villkor för hur hjälpen distribueras. Regeringen har dessutom plundrat hjälpförsändelser utan att FN kan eller vågar ingripa

Ifjol gav regeringen grönt ljus för FN-konvojer endast i ett fåtal fall som gagnade regeringen. Bara tio procent av planerade FN-konvojer förverkligades i praktiken

FN:s säkerhetsråd inklusive Ryssland, har enhälligt krävt att konvojer får röra sig obehindrat i hela Syrien, men inte heller det har hjälpt och den humanitära chefen Stephen O´Brien konstaterade i natt att endast världsopinionen kan påverka läget, om ens det hjälper.

- Världens dom och avsky verkar vara det enda som längre avskräcker angriparna- Ingenting annat tycks fungera för att stoppa detta medvetna blodbad, sa FN-chefen.

Diskussion om artikeln