Folkets musikskola: Vad är storyn bakom ABBAs kläder?
Vem har designat kläderna för Abba? Vem hittade på idén att klä sig så utsmyckat? När började alltihop? Folkets musikskola tog kontakt med Caroline Fagerlind, Museum Director Assistant för Abba: The Museum i Stockholm, för att få svar på frågorna.
Den svenska popgruppen ABBA tog världen med storm med sin vinst i Eurovision Song Contest i Brighton år 1974. Under åren som följde släppte de ut hit efter hit som sedermera blivit klassiker och spelas på radiovågorna än idag. En stor del av gruppens image är kopplad till deras scenkostymer, som nu är utställda i ABBA: The Museum.
Caroline Fagerlind, Museum Director Assistant, varför började Abba över huvud taget med så uppseendeväckande klädsel?
- Det startade med Owe Sandström, som startade företaget Artist Design på 1960-talet tillsammans med sin kollega Lars Wigenius. Han gjorde kläder för bl.a. Lasse Berghagen och Zarah Leander. De uppträdde på Berns i Stockholm, vilket även Abba gjorde. Det var då de fick höra talas om den här Owe, att han gjorde så fina kläder, så Frida gick fram och frågade Owe om han inte kunde hjälpa dem och designa deras scenkläder.
Frida en drivande kraft
Abbas sångerska Anni-Frid "Frida" Lyngstad, som själv alltid haft ett stort intresse för sömnad, var den drivande kraften bakom samarbetet. Hon gillade idén att ha olika kostymer i många olika färger, och lade fram dessa idéer till Owe. Designern och Abborna jobbade tätt ihop under åren. Sandström är ansvarig för alla Abbas kläder, förutom kostymerna som gruppen uppträdde med i Brighton 1974 under Eurovision Song Contest. Frida var väldigt involverad i planeringen av Abbas klädsel, och förde ofta fram sida idéer till Sandström, som sedan gjorde dem till verklighet. Det var bland annat hennes idé att ha banden i kläderna att återkomma i stövlarna, vilket gjorde att hela outfiten blev till ett och fick gruppen att matcha varandra.
Waterloo var startskottet
- Det som är roligt att veta är att Frida, som var så intresserad av sömnad, gick in i en butik i Stockholm som hette Gröna Moln och Blått Gräs. Där jobbade en kvinna som heter Inger Svenneke, och de tog tillsammans fram kläderna som senare skulle användas i Brighton under Eurovision Song Contest då Abba uppträdde 1974. Det blev avstampet för de spektakulära kläderna på den tiden. Det var där allt började.
Designer Owe Sandström frågade Björn Ulvaeus vid ett skede om han tyckte att kläderna var alldeles för galna och häftiga, men då lär Björn ha svara att ingeting är för galet för Abba. Hela gruppen tyckte att det var roligt att leka med olika material och alla spännande idéer som Sandström hade. Gruppen hade heller aldrig på sig något de kände sig obekväma i, utan Sandström gjorde alla kostymer enligt gruppens önskemål.
Hur mycket betydde kläderna för Abbas framgång? Skulle Abba ha blivit lika stora utan kläderna som hjälpte till med deras image?
- Owe har sagt någon gång att en bra scenkostym ska förstärka artisters personlighet. Och det tror jag definitivt att Owe Sandström och Abborna fick till väldigt bra. Kläderna är väldigt vackra och originella, och jag tror att det var en del i deras framgång i och med att det var en så stark image som de hade. Sen tror jag att det självklart är musik, text, tjejernas röster, soundet från [ljudteknikern] Michael B. Tretow och mer, som gjorde gruppen så otroligt framgångsrik och även så idag. Musiken i sig är helt tidlös. Men självklart blev gruppen uppmärksammad en hel del på grund av sina scenkläder.
Inte helt vanliga arbetskläder
Enligt Sveriges lag får man skatteavdrag på sina arbetskläder, om de inte kan användas i något annat syfte. Abbas klädsel var så pass spektakulära att de klassades som arbetskläder, men huruvida de fick skatteavdrag på dem är något som Caroline Fagerlind är väldigt försiktig att uttala sig om. Många artister i Sverige under 60- och 70-talen fick avdrag på sina scenkostymer i och med att de var arbetskläder, så osannolikt är det inte. Fagerlind påpekar ändå att det ändå var intresset för kläderna som startade samarbetet med Artist Design och var den drivande kraften bakom, inte en ekonomisk fördel.
Skatteavdrag eller inte, så tror jag att vi alla önskar att få kunna använda lika fabulösa arbetskläder som Abba. Kan det finnas någon nackdel med att vara klädd i så glansiga och glittriga kläder?
En nackdel har Caroline att komma med: Då Abba var på väg till Arenan i Brighton under ESC 1974 hade Björn så tajta byxor att han var tvungen att stå i taxin så att byxorna inte skulle spricka.
Björn är troligen lyckligast över att Owe fick ansvaret för kläderna efter Frida.
Det är Owe Sandström själv som har sparat varje Abbas outfit på sin egen vind, och det är tack vare det mörka och kalla utrymmet som kläderna har förvarats så bra under alla år. Nu har kläderna flyttats till Abba: The Museum.