Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Aarnios advokat: Domen en stor besvikelse

Från 2016
Uppdaterad 30.09.2016 12:06.
Jari Aarnios försvarsadvokat Riitta Leppiniemi 8.3.2016.
Bildtext Jari Aarnios försvarsadvokat Riitta Leppiniemi.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Helsingfors narkotikarotels tidigare chef Jari Aarnio är besviken på Helsingfors hovrätts beslut att skärpa domen mot Aarnio i Trevoc-fallet. Det säger hans försvarsadvokat Riitta Leppiniemi.

Hovrätten dömde Aarnio till tre år ovillkorligt fängelse för grovt tagande av muta, grovt missbruk av tjänsteställning och grovt bedrägeri.

- Självklart är Jari Aarnio besviken, säger hans advokat Riitta Leppiniemi.

Leppiniemi betonar att Aarnio hela tiden har konstaterat att han inte har haft någon ägar- eller bestämmanderoll i Trevoc, som sålde övervakningsutrustning till polisen samtidigt som Aarnio var i chefsställning.

- Eftersom hovrätten bedömer att det var så, så betyder det att försvaret har misslyckats med att berätta och belysa ärendet ur Aarnios synvinkel. Hans synvinkel är väldigt olik den som åklagarna har, säger Leppiniemi.

Affärsförbud, skadestånd och förlorad militärgrad

Tingsrätten dömde i juni 2015 Aarnio till ett år och åtta månader ovillkorligt fängelse för bland annat grovt missbruk av tjänsteställning.

Aarnio ska via en bulvan ha varit delägare i Trevoc, samtidigt som han i egenskap av polischef fattade beslut om polisens anskaffningar. Trevoc sålde övervakningsutrustning till polisen.

Tingsrätten förkastade då åtalen om grovt bedrägeri och grovt tagande av muta. Hovrätten bifaller ändå åklagarens yrkan om att skärpa domen.

Utöver fängelse förlorar Aarnio också sin tjänst som kriminalöverkommissarie samt sin militärgrad.

Dessutom åläggs Aarnio samt Trevocs två ägare med affärsförbud i fyra år. De ska också betala skadestånd till Helsingforspolisen och skyddspolisen som köpt övervakningsutrustning av Trevoc.

Såväl Aarnio själv som åklagarna hade överklagat tingsrättens dom. Aarnio krävde att alla åtal förkastas.

Narkotikadom i november

Förutom Trevoc-fallet står Aarnio också åtalad i en omfattande narkotikahärva, där han misstänks för åtta grova narkotikabrott. Han är åtalad för totalt 30 brott.

I narkotikarättegången yrkar åklagaren på elva års fängelse. Tingsrättens dom väntas falla i november. Aarnio har nekat till samtliga brott.

Diskussion om artikeln