Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mannerheims oroliga ungdomsår - marskalkens farmor: ”Han har en dyster framtid”

Från 2016
Uppdaterad 03.10.2016 15:00.
En ung C.G.E. Mannerheim.
Bildtext Carl Gustaf Emil Mannerheim.
Bild: Mannerheim-museet

Skolmobbning, vandalism och playboyliv. Marskalk Mannerheims liv var på väg mot avgrunden innan han tog sig samman och hittade en riktning i sitt liv.

Berättelserna om den unga Carl Gustaf Emil Mannerheim är inte alltid så glamourösa som bilderna vi har av den stora marskalken han sägs ha varit på äldre dar.

Historikern Teemu Keskisarja har gått igenom dokument, protokoll och brev som avslöjar de dystra hemligheterna i marskalkens liv. Keskisarjas jobb har resulterat i den färska boken Hulttio (på svenska ungefär ”Slyngeln”).

Mannerheims släktingar var ivriga brevskribenter, vilket har gett Keskisarja en hel del att läsa.

- Breven kryllar av krångliga handstilar och interna skämt från 130 år tillbaka. Att läsa dem krävde både sittmuskler och språkkunskaper. Lyckligtvis hade jag hjälp av tre forskarstuderande, säger Keskisarja.

I ett brev skriver farmor Eva att hon är orolig för den unge Gustaf: ”Hans framtid är sannerligen dyster. Han verkar inte ha någon som helst hederskänsla eller förståelse för att utveckla sig själv och gå kadettskolan så han kan försörja sig.”

Pappa stack, mamma dog

Mannerheim hade ingen lätt barndom.

Hans far, greve Carl Robert Mannerheim, var spelberoende och slösade bort släktens pengar. När han hade satts i personlig konkurs lämnade han Finland och flyttade till Paris med sin älskarinna.

C.G.E. Mannerheims föräldrar Hedvig Charlotta Hélène Mannerheim (född von Julin) och Carl Robert Mannerheim.
Bildtext C.G.E. mannerheims föräldrar, mamma Hedvig Charlotta Hélène och pappa Carl Robert.
Bild: Mannerheim-museet

Kort därefter dog modern, Hedvig Charlotta Hélène Mannerheim. Det sägs att dödsorsaken var sorgen och skammen efter att fadern hade lämnat familjen.

Därmed blev Mannerheim i praktiken föräldralös som 14-åring. Han och hans sex syskon placerades hos olika släktingar som fick ta hand om dem. Det föll på morbrodern Albert von Julins lott att ta hand om Gustaf.

Skulle ha behandlats med antidepressiva mediciner?

Den blivande marskalkens skolgång var ingen dans på rosor. Redan som 12-åring blev han avstängd från Böökska lyceet i Helsingfors för ett halvt år, eftersom han hade roat sig med att söndra fönster.

Den unga Gustaf var först mobbad, sedan blev han själv en mobbare. Han gillade att slåss. Dessutom hade han ständigt skulder och han blev tvungen att tigga pengar av sina släktingar för att klara sig.

Skolan blev det inget av, Gustaf hade dåliga vitsord och han blev upprepade gånger fast för att fuska eller skolka.

Om Mannerheim skulle ha varit ett barn av 2000-talet, så skulle han förmodligen ha fått någon form av vård.

- Han skulle garanterat ha behandlats med antidepressiva läkemedel i sin ungdom, så grava var hans symptom, säger Keskisarja.

Festen i Fredrikshamn

Avstängningen från Böökska lyceet var inte den enda gången Gustaf Mannerheim hade stora problem med skolan.

Som ung skickades han till kadettskolan i Fredrikshamn, och när han var 18 år gammal blev han avstängd från skolan efter att ha trotsat ett utegångsförbud och tillbringat en festlig kväll på stan.

En ung C.G.E. Mannerheim.
Bildtext Mannerheim år 1884, medan han var i kadettskolan.
Bild: Mannerheim-museet

Morgonen efter festkvällen var Gustaf fortfarande försvunnen, men han hittades hemma hos telegrafkontorets chef Agathon Lindholm.

Enligt dåtida dokument beskrevs Lindholm som en ”homofil”, vilket ledde till rykten om att även Mannerheim var mer intresserad av män än av kvinnor.

Keskisarja tar inte ställning till om ryktet stämde, men han tolkar protokollen från kadettskolan som så att ryktet var orsaken till att Mannerheim stängdes av från skolan.

Kung alkohol viktigare än frun Anastasia

Efter många om och men lyckades Gustaf bli student, varpå han sökte och blev antagen till Nikolajevska kavalleriskolan i S:t Petersburg. Han anställdes snart som officer vid Chevaliergardet, och det blev upptakten till mera bekymmer.

C.G.E. Mannerheim.
Bildtext Mannerheim som officer vid Chevaliergardet år 1892.
Bild: Mannerheim-museet

Fina uniformer och S:t Petersburgs förlustelser gjorde stora hål i den mannerheimska plånboken. Gustaf blev skuldsatt upp över öronen, vilket han löste genom att gifta sig rikt.

Frun Anastasia Arapova födde två barn, Anastasie och Sofia, under äktenskapet, men Gustaf ägnade inte mycket tid åt familjen. Hans rykte som playboy hade följt honom sedan kadettskolan i Fredrikshamn, och som officer var han omringad av damer. Samtidigt blev alkoholen viktigare än familjen.

C.G.E. Mannerheims fru Anastasia Arapova.
Bildtext Mannerheims fru Anastasia Arapova.
Bild: Mannerheim-museet
C.G.E. Mannerheims barn Anastasie och Sofia.
Bildtext Gustaf Mannerheims och Anastasia Arapovas barn Anastasie och Sofia.
Bild: Mannerheim-museet

- Han behandlade sin fru skamligt ansåg de andra officerarna. Han förstörde fruns lantgårdar med konstiga experiment. När han var i S:t Petersburg svirade och yrade han runt och kallade frun för latmask, berättar Keskisarja.

Släkten räddade marskalkens liv

Med sämre förutsättningar skulle Gustaf Mannerheims liv antagligen ha slutat i en smärre katastrof, men han hade ett socialt skyddsnät som hette duga.

Det fanns såväl finansiellt som psykiskt stöd. Morbror Albert och moster Hanna, mormor Charlotta och farmor Eva, de sex syskonen, alla höll honom om ryggen när saker och ting gick snett. Han hamnade aldrig utanför samhället.

Syskonen Mannerheim. I mitten Sophie, till vänster Johan, Carl och August, till höger Gustaf, Annicka och (sittande) Eva.
Bildtext Barndomsfotografi på syskonen Mannerheim. I mitten Sophie, till vänster Johan, Carl och August, till höger Gustaf, Annicka och (sittande) Eva.
Bild: Mannerheim-museet

Men samtidigt idkade släkten påtryckningar. Det förekom en skam över att vara en slyngel, medan släkten kryllade av personer som gick framåt i karriären och förfäder som hade åstadkommit stordåd.

Keskisarja tror att Mannerheim använde sina motgångar som drivande kraft. Han helt enkelt bestämde sig för att visa vad han går för och bli elitofficer. Senast som 50-åring hade Mannerheim släppt sina skurkaktiga fasoner och blivit en vän av ordning och reda.

- Problembarnet växte upp och blev en viljestark människa. Ödet kan vanligtvis förlåta några tabbar, sammanfattar Keskisarja marskalkens liv.

En ung C.G.E. Mannerheim.
Bild: Mannerheim-museet

Ursprunglig artikel på finska: Koulukiusaaja, tuhlari ja huligaani – Mannerheimin nuoruus oli levoton skriven av Silja Massa