Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

När Stefan Lundberg tuttade eld på Maria Romantschuks radiomanus – Mellis fyller 40

Från 2016
Radio Mellannyland fyller 40 år, bilder ur arkivet

Den första oktober har det gått 40 år sedan de första regionala radiosändningarna i Radio Mellannylands regi. Maria Romantschuk, president Tarja Halonens blivande presschef, satt med.

Egentligen hade hon inte så mycket erfarenhet av direkt radiosändning, men det visste inte den dåvarande chefen.

Maria Romantschuck är ny programchef på Hanaholmen.
Bildtext Maria Romantschuk drog Radio Mellannylands första sändning, och har ofta besökt studion i andra egenskaper sedan dess.
Bild: Yle / Ted Urho

- Robert Tamm, som var redaktionschef, hade för sig att jag hade gjort en massa radio, så han frågade om jag ville vara i studion, och då svarade jag ja, minns Romantschuk.

Jag kom till Mellis från Radio Extrem, och var van att dua, inte nia lyssnarna. Då var det en kollega som förvånat undrade om man faktiskt kan göra så.

― Fred "Freddi" Wilén

Kaffe och tobak

De regionala sändningarna bestod av två tiominutersblock med nyheter, insprängda i Riksradions morgonprogram. Nuförtiden sträcker sig Yle Vega i huvudstadsregionen över två och en halv timme på morgonen.

- Mellan sändningarna satt man på redaktionen och drack kaffe och rökte, läste tidningarna, ringde kollsamtal och förberedde nästa sändning, berättar Maria Romantschuk.

Tobaksrökningen begränsade sig inte bara till redaktionen, minns HBL-profilen Stefan Lundberg, som jobbade på Radio Mellannyland mellan 1977 och 1980.

- En gång satt jag och lekte med tändstickorna i studion, och så brände jag av misstag upp Maria Romantschuks manus. Men bra gick det ändå, säger Lundberg.

Stefan Lundberg, Staffan Bruun
Bildtext Stefan och Staffan inledde båda sina journalistbanor på rundradion. Stefan Lundberg på Radio Mellannyland, Staffan Bruun på Halv åtta.
Bild: Fritt Fram

Han och parhästen Staffan Bruun inledde båda sin journalistbana på Rundradion.

- Staffan var så barnslig att han fick jobba på ungdomsprogrammet Halv åtta, och jag var en sådan medelmåtta att jag sattes på Radio Mellannyland, skrattar Lundberg.

Då ni blev du

På 1970-talet skrevs allt som sades på radio ner på skrivmaskin, och programledarna läste sedan rakt av från manus i sändningen. Då vi spolar fram till 2000-talet hade processen moderniserats en del, men inte helt, berättar Fred Wilén som var programledare i Vega Mellannyland mellan åren 2003 – 2010.

- Jag kom till Mellis, som vi kallades, från Radio Extrem, och var van att dua, inte nia lyssnarna. Då var det en kollega som förvånat undrade om man faktiskt kan göra så.

Fred Wilén
Bildtext Fred Wilén bytte radiostudion mot predikstolen.
Bild: Borgå svenska domkyrkoförsamling

Under årens lopp har rösterna bytts, men ämnena hållits de samma.

- Metron och Gallträsk, kommer Stefan Lundberg på.

- Bevakning av Helsingfors fullmäktige, där satt jag varje gång det var möte. Det var faktiskt redan då jag träffade Tarja Halonen för första gången, säger Maria Romantschuk.

- Vem ska lilla Grankulla slå ihop sig med, om en sammanslagning skulle bli aktuell, minns Fred Wilén.

Morgonöppet: "Så minns vi Mellis" - metron och Gallträsk var samtalsämnen 1976 - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln