Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Yle svarar: Inte färre svenska program

Från 2016
Insändare
Bild: Yle

Niklas Nyberg skriver om förslaget på Yles nya kanalstruktur i en ledare i Vasabladet (25.9). Svenska Yles mediechef Carin Göthelid kommenterar.

På ledarplats i VBL (25.9 2016) skriver Niklas Nyberg om svenskan i Finland och konstaterar att det ser overkligt mörkt ut för språkets ställning i dag. Förslaget på Yles nya kanalstruktur finns också med på listan över hot mot svenskan.

Vi vill poängtera att förslaget till ny kanalstruktur inte betyder att Yle Fem försvinner, som Nyberg skriver. Yle Fem finns kvar på samma kanalplats som nu, tillsammans med kanalen Yle Teema. Avsikten med förnyelsen av tv-utbudet är inte att minska antalet svenskspråkiga program. Det är antalet repriser som minskar märkbart och inte public-serviceinnehållet på svenska.

Medievanorna förändras. Många tittar på traditionell tv i den form som tv-tablån paketerar innehållet, men allt fler väljer att titta då det passar dem bäst. Den verkliga domänförlusten vore att missa den här utvecklingen och inte kunna distribuera relevant och viktigt tv-innehåll på svenska så att det når så många som möjligt.

Carin Göthelid
Mediechef
Svenska Yle

Det här svaret publicerades i Vasabladet 29.9.2016.

Diskussion om artikeln