Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Oscar Zia: Ingen borde behöva berätta om sin sexuella läggning

Från 2016
Oscar Zia uppträder i På resande not
Bildtext Oscar Zia uppträder i På resande not
Bild: Parad Media

Han är tjugo år gammal och redan en veteran i branschen. Oscar Zia fick stora rubriker då han kom ut som homosexuell tidigare i år, men själv skulle han vilja ha allt fokus på musiken. Den här veckan är han gäst i På resande not och sjunger bland annat på sitt andra modersmål italienska.

Oscar Zia skulle helst vara med i Melodifestivalen varje år och säger själv att han har varit med två och en halv gång: två gånger under eget namn och en gång som sångare bakom Behrang Miri. Den gången var han så ung att han inte fick gå på tävlingens efterfest utan målsman.

Du var väldigt ung när du började som artist. Hur ung kan man vara i musikbranschen?

- Man kan vara hur ung som helst, tror jag. Det handlar mest om en inställning, om man klarar av det. Jag började när jag var femton och det är inte förrän nu jag känner att jag behärskar branschen.

- Det är en väldigt stor bransch och det är svårt att veta vem man kan lita på och vem man ska lyssna på. Det är också en utmaning att hitta styrkan att våga bestämma själv, att lita på att mina beslut är de jag själv mår bra av. Vill man göra det här jobbet länge är det viktigt att vara trygg i sig själv, för det är så många som sliter i en och vill att man ska göra allt.

- Nästa år är mitt femte år som artist och då kommer jag att vara tjugoett. Det är jag glad och stolt över och jag har lärt mig så otroligt mycket. Om folk vill påpeka min ålder får de göra det hur mycket de vill.

Tålmodig men inte för snäll

Hur mycket italienare är du?

- Min pappa är hel och min mamma är halv, så jag är väl sjuttiofem procent? Det italienska ligger mig väldigt nära, jag önskar att jag kunde mer italienska och visste mer om Italien. Jag har varit där mycket och min pappa har alltid talat italienska med mig. Jag skulle gärna flytta dit och bo där.

- Däremot har jag inte det italienska temperamentet. Jag har nära till känslor och blir lätt irriterad, men jag är en lugn och tålmodig människa. Där är jag nog mera svensk.

Du beskrivs ofta som snäll. Hur snäll är du egentligen?

- Jag vet inte om jag är så snäll. Ibland är jag för snäll och det är mest en nackdel, särskilt yrkesmässigt. Där behöver man vara lite tuff. Sedan gillar jag inte att ångra saker, jag hatar att prata om saker jag kanske skulle ångra. Men exempelvis första gången jag var solo i Melodifestivalen önskar jag att jag stått på mig lite mer gällande låten.

Du har varit med i Melodifestivalen tre gånger…

- Två och en halv, säger Oscar Zia och skrattar.

- Jag älskar Melodifestivalen och är gärna med varje år om jag får. Det är ett väldigt bra fönster för att visa vad man håller på med och vad man vill göra, sedan är det en väldigt speciell stämning att stå på den scenen och jag älskar alla människor som jobbar med programmet. Och så älskar jag att sitta i artistrummet. Och att gå till final.

Oscar Zia på scenen tillsammans med På resande nots eget husband.
Bildtext Oscar Zia på scenen tillsammans med På resande nots eget husband.
Bild: Parad Media

"Aldrig i livet att jag ställer mig där med en låt jag skrivit själv"

Human, låten du tävlade med i år, har du varit med och skrivit själv. Hur kändes det?

- Det var lite läskigt. Först ville jag inte alls vara med 2016, jag fick en massa förslag på låtar som inte alls passade mig och jag blev irriterad över att ingen verkade se mig och vad jag var kapabel att göra. Då föreslog någon på skivbolaget att jag skulle ställa upp med den här låten som jag varit med och skrivit något år tidigare. Det kändes läskigt och jag tänkte att aldrig i livet att jag ställer mig där med en låt jag skrivit själv.

- Sedan kom den med och jag blev allt mer taggad att göra den. Det var väldigt känslosamt, för den låten betyder mycket för mig.

- Jag känner mig ganska modig som vågat börja skriva låtar och gå till låtskrivare med mina idéer. Jag tycker jag är duktig på det och är glad att jag har börjat med det. Det som har blivit bra har oftast kommit till sent på natten när jag inte kunnat sova, när det är något som är oroligt eller något som måste komma ut. Då sätter jag mig vid pianot.

Att komma ut ur skåpet blev första mediestormen

Ett par veckor före Melodifestivalen kom Oscar Zia ut som gay i en intervju och plötsligt fanns hans ansikte i alla tidningar. Själv hade han aldrig trott att det skulle bli så stor uppståndelse.

- Det var min första mediastorm. Min enda tanke med att komma ut var att människor skulle förstå min historia och min koppling till den låten jag skulle sjunga. Jag ville bara vara ärlig, främst mot mig själv. Jag tycker inte att man ska behöva komma ut, jag tycker inte att vara homosexuell är något man ska behöva tala om för folk, men med den position jag har och det yrke jag har är det så här jag måste göra.

- Jag tror och vet att det kan hjälpa folk på traven att man berättar. Vi tycker själva att vi bor i ett modernt samhälle men det finns väldigt stora problem fortfarande där folk inte känner sig trygga i sin sexualitet eller där det finns ett förakt och ett stigma som måste bekämpas.

- Jag har fått väldigt fina reaktioner. Jag har inte mötts av några konstigheter alls och är nöjd och smickrad över det.

- Jag kan bli irriterad över hur medierna kan se ett säljande objekt i en ung kille som inte har någon tjej eller inte hånglar med någon på efterfesten och så måste de koppla ihop honom med någon. När de gjorde så med mig tänkte jag att har ni inget annat att skriva om? Kan ni inte skriva om svält eller fattigdom istället?

Min karriär är ett projekt som ska ledas framåt men det är jag som godkänner det som görs.

Oscar Zia

Privatlivet får inte ta fokus från musiken

Hur mycket tycker du att publiken har rätt att veta om dig?

- Det är väldigt svårt. Folk vet mycket om mig och det har tagit fokus från musiken. Mitt mål är att återfå fokus på musiken och mitt artisteri.

- Sedan har jag haft väldigt hängivna fans som berättat mycket om sig själva för mig och där känner jag att jag vill ge någonting tillbaka, för jag har också historier och funderingar. Men jag är artist, jag måste få ha en privat sida också.

Hur mycket styr du din egen karriär?

- Det gör jag till hundra procent, men jag får förstås också hjälp av min manager och mitt skivbolag. Min karriär är ett projekt som ska ledas framåt men det är jag som godkänner det som görs.

- Jag är öppen för olika förslag men har gjort så mycket under de här åren att jag vet bättre vad jag gillar och inte gillar.

Vad gör dig riktigt glad?

- Spontanitet. Glädje. Positivitet. Att få köra på och vara med och festa. Människor som är lyckliga gör mig lycklig och jag tycker om att omge mig med människor som är lite galna.

- Just nu är jag ganska lycklig. Lite trött men mest lycklig.

Intervju: Tobias Larsson

Diskussion om artikeln