Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stulna van Gogh-målningar hittades hos maffian i Italien

Från 2016
Verk av van Gogh
Bildtext Havsutsikt i Scheveningen från år 1882
Bild: Van Gogh-museet

Den italienska polisen har hittat två målningar av den holländske målaren Vincent van Gogh. Målningarna stals i Amsterdam 2002.

Målningarna hittades hos den så kallade camorran - maffian i Neapel, skriver BBC. Målningarna upptäcktes i samband med en massiv operation som genomfördes av italienska åklagare och polis, specialiserade på organiserad brottslighet.

Van Gogh-museet i Amsterdam säger på sin hemsida att målningarna är äkta, och de verkar vara i gott skick. Det är oklart var målningarna har förvarats under de 14 år de har varit försvunna.

Värda miljontals euro

Målningarna är värda miljontals euro. År 2002 tog tjuvar sig in i van Gogh-museet via taket med hjälp av en stege, och använde slägga för att söndra fönster.

De lyckades med stölden trots att museet hade rigorös bevakning, bland annat avancerade larmsystem med infrarött ljus och vakter som patrullerade dygnet runt.

Målningen "Havsutsikt i Scheveningen", målad 1882, är unik såtillvida att van Gogh målade bara två verk med havsmotiv medan han bodde i Nederländerna.

Den andra målningen, Reformerta kyrkan i Nuenen, är tillägnad van Goghs mamma. När fadern dog 1884 lade van Gogh till kyrkobesökarna i målningen för att hedra sin pappa som hade verkat som kyrkopastor.

Målning av van Gogh
Bildtext Reformerta kyrkan i Nuenen från år 1884
Bild: Van Gogh-museet

Van Gogh-museet har över 200 målningar och 500 teckningar av Vincent van Gogh i sina samlingar.