Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa togs på sängen av Borgås vårdbolagsplaner

Från 2016
Lovisa stads vapen.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

Borgå funderar på att grunda ett eget vårdbolag. Beskedet kom som en överraskning för Lovisa stad, som hoppades på östnyländskt samarbete kring vårdreformen.

På torsdagen meddelade Borgå att staden tänker utreda möjligheten att grunda ett eget vårdbolag.

Bolaget skulle producera social- och hälsovårdstjänster åt Borgåborna efter vårdreformen, men kanske också åt andra östnylänningar.

Lovisa stad togs på sängen av Borgås planer.

– Det här är frågor vi hade hoppats på att vi på östnyländskt håll så småningom gemensamt skulle fundera på och komma överens om, säger grundtrygghetsdirektör Carola Klawér.

carola klawer talar vid invigninen av kompanjonskapshuset kulma i lovisa 15.01.15
Bild: Yle/Stefan Härus

Klawér berättar att de östnyländska kommunerna redan har träffats för att diskutera vårdreformen och service man eventuellt kunde samarbeta kring.

I det här skedet är planerna ganska småskaliga. Till exempel på socialvårdssidan har redan ett beslut om att barnatillsynsmannen flyttar till Borgå fattats.

– Det här blev ju ett frågetecken i och med att vårdbolaget kom, vilket ju var en överraskning för vår del. Det har inte talats om det på våra gemensamma möten.

Klawér ska ta upp frågan då Lovisa stads ledningsgrupp träffas på måndag. Hon har bland annat inte kunnat diskutera med stadsdirektör Olavi Kaleva ännu eftersom han är på tjänsteresa.

Bolagisering bättre för större enheter

I Lovisa har man också lekt med tanken om ett vårdbolag. Enligt Klawér kom man ändå fram till att det behövs fler invånare än det finns i Lovisa- och Lappträskområdet för att ett kommunägt vårdbolag ska fungera.

– Bolagisering är kanske till för lite större enheter. Till exempel i Kouvola har man bildat ett vårdbolag, och de har 90 000 invånare. I små kommuner är vi kanske lite mer frågande just nu om vad som ska ske.

Kunde Lovisa tänka sig att köpa in sig i Borgås vårdbolag, om ett sådant grundas?

– Det är nog för tidigt att säga något i det här skedet, säger Carola Klawér. Man måste först veta vad det innebär.

Fler utspel säkert på kommande

De östnyländska social- och hälsovårdsdirektörerna ska ha en gemensam träff i mitten av oktober. Då hoppas Klawér på mer information av Borgå.

– Det var kanske lite platt fall, känns det som. Jag konstaterade att jaha, här kommer ett vårdbolag mellan Helsingfors och Lovisa. Bara Borgå har gjort sina utredningar så vill vi småningom få veta vad det egentligen betyder.

Hon konstaterar att det antagligen kommer att komma en del olika utspel i stil med det Borgå gjorde på torsdagen så länge vårdreformen bereds.

– För en liten kommun lär det löna sig att se vad som händer och sedan göra det bästa av det med tanke på de egna invånarna.

Hon säger att regeringens grundtanke ändå är att det servicen ska bli bättre för medborgarna.

– Vi får nu hoppas och tro att det är så. De här utspelen är kanske lite ett tecken på att man inte riktigt tror på det ute i kommunerna.

Diskussion om artikeln