Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Funderar du på något som gäller mens? Ta dig en titt här!

Från 2016
Uppdaterad 04.10.2016 17:11.
Mensblod
Bild: Yle/Malena Holmström

Sex & sånt får massor av frågor som berör ämnet mens. Vi har samlat ihop några av dem.

Vad är mens för något?

Mensen är ett tecken på att flickor har blivit könsmogna, vilket betyder att de fysiskt sett kan skaffa barn och bli mammor. I praktiken är mensblödningen egentligen en blodfylld slemhinna som sitter fast vid livmoderväggen. Om ett ägg blir befruktat så fäster det sig där och får till en början näring ur blodet, och då kan ett barn börja bli till. Om kvinnan inte har blivit befruktad, det vill säga gravid, så behövs den här blodfyllda hinnan inte och då kommer den ut. Det här händer varje månad.

Hälsningar,
Lotta Sjöblom, barnmorska och sexualrådgivare

Kan man skjuta upp mensen?

Ja, det går att skjuta upp mensen. Om man använder p-piller kan man påbörja nästa p-pillerkarta när man har använt alla piller i den föregående, och alltså inte alls hålla en paus för mensen. Om man inte äter p-piller kan man gå till en läkare som skriver ut hormonpiller som man ska börja ta tre dagar innan man räknar med att man borde få mens, och fortsätter att ta i ungefär en och en halv vecka. Då skjuts mensen framåt.

Hälsningar,
Suss Åhman, sakkunnig i sexualitet

Efter att man har slutat med p-piller kan det ta en stund innan den egna hormonproduktionen kommer igång.

Slutade med p-piller - var är mensen?

Efter att man har slutat med p-piller kan det ta en stund innan den egna hormonproduktionen kommer igång. När man äter p-piller fungerar den egna hormonproduktionen egentligen inte alls eftersom man får hormonerna utifrån. Om det går fyra till fem månader utan att mensen har kommit kan man vända sig till läkare.

Hälsningar,
Lotta Sjöblom, barnmorska och sexualrådgivare

Varför sväller brösten vid mens?

Det är vanligt att man samlar på sig lite extra vätska innan mensen. Många tycker att magen sväller upp, andra upplever att brösten gör det. Om vätskan samlas i brösten kan de kännas ömma, och det är alltså helt normalt och inget att oroa sig för. Om man har väldigt ömma bröst kan det vara en bra idé att tala med gymnastikläraren så att man inte behöver hoppa och skutta för mycket just de dagarna. Det kan också vara bra att skaffa en ordentlig sport-behå.

Hälsningar,
Lotta Sjöblom, barnmorska och sexualrådgivare

Många tycker att magen sväller upp, andra upplever att brösten gör det.

Jag får gasproblem och lös mage vid mens, vad beror det på?

Att få magproblem av något slag när man har mens är något som flera kvinnor drabbas av. Olika människor reagerar på olika sätt under mensen, en del känner inte av något överhuvudtaget medan andra kan få diarré, må illa, ha ont i ryggen eller något liknande. Det beror på att hormonerna påverkar alla människors kroppar på olika sätt. Har man väldigt stora problem under mensen kan man överväga att börja använda något slag av hormoner, exempelvis p-piller som i de flesta fall underlättar problemen. Kroppen fungerar överlag helt enkelt lite olika beroende på var i menscykeln man är.

Hälsningar,
Suss Åhman, sakkunnig i sexualitet

Kan tampongen åka för långt in och försvinna?

Slidan är ungefär 10 centimeter djup och i slutet av slidan finns livmodertappen som är som ett lock som bara släpper in spermier och låter mensen droppa igenom. Det finns alltså ingen risk för att tampongen skulle åka in och försvinna. Om man har satt in tampongen rätt så ska den inte kännas alls.

Hälsningar,
Patricia Thesleff, Folkhälsans expert

Har du andra frågor som berör mens? Tveka inte att ställa dem här.

Diskussion om artikeln