Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Borgås nya skejtvideo sprids i Europa

Från 2016
Uppdaterad 12.10.2016 14:50.
Yle Nyheter Östnyland video: Skatevideo sprids bland skateboardforum i Europa - Spela upp på Arenan

Den här sortens marknadsföring är rätt häftigt. Det skriver Kingpin skateboarding på sin webbplats. Andra kommuner borde ta efter Borgå som inte bara tar hand om sina skejtare utan också använder dem till sin fördel. Sidan som har 350 000 facebookföljare har lagt upp Borgås nya skejtvideo ”Skejtarens Borgå” på sin webbplats.

Borgå vill marknadsföra sig som Drömmarnas stad och har under de senaste åren gjort två påkostade reklamfilmer där staden tagit hjälp av en reklambyrå i produktionen. Videorna syns i sociala medier och har visats på biograferna i huvudstadsregionen. Då den senaste videon planerades ville man rikta in sig på en ny publik – de unga.

- Meningen med den här videon var att göra ett riktigt bra innehåll och då får den mer synlighet. Men skejtvideor måste vara trovärdiga, det räcker inte med att göra några bra tricks och sedan visa Borgåmiljöer, säger Tommi Kortesniemi som är kreativ direktör på Sherpa.

Kortesniemi har själv skejtat och har kontakter inom skateboardvärlden.

I videon har kända skateboardåkare fått filma sina tricks runtom i Borgå. En av dem är Borgås egna skateboardproffs Benjamin Blom.

Kräsna kunder

Inom skateboardåkning finns det redan en färdigt inbyggd videokultur. Skejtpubliken är krävande men om videon är välgjord och trovärdig så sprids den av sig själv. Och det har Borgå lyckats med.

- Vi ville inte köpa reklamplats på sociala medier utan vi hoppades på att den skulle bli så bra att den att den sprider sig tack vare ett bra innehåll.

Benjamin Blom testar den nya skateparken i Kokon i Borgå.
Bild: Yle/Hanna Sjöström

Satsa på visuellt innehåll trots dåliga tider

Videon har stor betydelse inom marknadsföring, det visar flera undersökningar.

- Det växer explosionsartat, trenden går mot allt mer videor. I videon får man fram känslan, det är lätt och fint att berätta, säger Kortesniemi.

Vad tycker Borgåborna själva – beskriver videon deras hemstad Borgå?

Elin Gustafsson, Rebecca Kojo, och Daniela Gustafsson har tagit sig från landsbygden in till centrum för att shoppa. De stannar gärna upp och tar sig en titt på videon.

- Jag tyckte jättemycket om den, säger Elin. Jag gillade speciellt mycket början av videon med bilder från gamla stan och så kände jag igen mig själv då skejtarna är i min egen ålder.

Daniela, Rebecca och Elin vid Konstfabriken i Borgå
Bildtext Daniela, Rebecca och Elin gillar att videon riktar sig till unga.
Bild: Yle/Lone Widestam

Rebecca och Daniela instämmer. Videon hade en bra känsla och visade upp ett fint Borgå.

Veikka Saarela som är på väg till barberaren håller med.

- Fastän jag inte själv håller på med skateboarding ger videon en ungdomlig och varm känsla. Den beskriver mitt Borgå.

Får man valuta för pengarna? Frågan går vidare till Hanna Palo som är marknadsföringsplanerare på Borgå stad.

- Vi kan inte direkt säga att videon gjorde så att ett visst antal personer flyttade till Borgå. Men varje år kommer vi ut med tre till fyra olika videosnuttar och då bygger det upp en bild av Borgå som en intressant stad att bo, arbeta eller placera sitt företag i.

Skateboard och skor
Bild: Yle/Lone Widestam

Det gäller att hitta något eget men unikt och att känna sin målgrupp. Speciellt bland unga är det viktigt att följa med tiden. Det säger informationsdirektör Jari Seppälä från Finlands kommunförbund.

Största delen av kommuners marknadsföring sker via sociala medier, genom tävlingar, videor och kampanjer, det visar en undersökning från i år som Kommunförbundet låtit göra.