Göran Stubb: Agenterna har makten över Finlands unga talanger
Varför är Kanada så överlägset i ishockeytoppen? Är Team Europas och Team Nordamerikas medverkan en bra sak och vad gav World Cup för Finlands del? Göran Stubb, verkställande direktör för Euroscouting, Hufvudstadsbladets sportredaktör Marcus Lindqvist och Yle Sportens Anders Nordenswan tog ställning.
Kanada visar just nu upp en total överlägsenhet i ishockeyvärlden, speciellt då de absolut bästa spelarna är med.
– Den 22 februari 2006 slog Ryssland Kanada i kvartsfinalen i OS i Turin. Efter det har Kanadas bästa landslag spelat två OS-turneringar och en World Cup utan att förlora en enda match av betydelse, konstaterade Anders Nordenswan.
Det har sin enkla förklaring ansåg Göran Stubb.
– Kanada har upp till 700 000 registrerade spelare jämfört med Finlands 60 000 och dessutom är ishockeyn Kanadas nationalsport. Det är massorna som genererar toppspelare.
Marcus Lindqvist tyckte att Kanada bäst av alla har anpassat sig till utvecklingen på toppnivån.
– Kanada har lärt sig spela internationellt spel och i stor rink dessutom. Det handlar inte längre bara om fysiskt spel och tuffa tag.
Kanadensarna har gått förbi de övriga i skridskoåkning, menade Nordenswan.
– Kanada tvingades inte ens visa hela sitt kunnande för att vinna turneringen. Kanada vann under en och en halv vecka över Team Europa så egentligen var World Cup-vinnarna mera överlägsna än vad siffrorna på ljustavlan visade.
Finland floppade – men floppen var väntad
Ett mål och noll poäng säger en hel del om Finlands prestation. Målskyttet var under all kritik, i övrigt låg Finland inte så långt efter.
– Resultatet var väntat om man ser på Finlands spelarmaterial, ansåg Lindqvist. Finland saknade bra lagspel, bra försvar och bra målvaktsspel. Finland har säkert en bra framtid men på backposition ser det dystrare ut.
– Finland i World Cup var en klar besvikelse men ingen katastrof, tyckte Stubb.
Bra framtid men ingenting som man i Finland kan kontrollera
Spelaragenterna har en alldeles för stor makt när det gäller att styra unga talanger framåt i karriären. Stubb menade att makten inte finns i Finland.
– Agenten tänker mer på sin egen vinning. Just nu har Finland närmare 30 juniorlandslagskandidater som spelar ishockey i Nordamerikas juniorserier. De kan inte utvecklas eftersom det varannan dag är match och varannan dag sitter spelarna i en buss, säger Stubb.
– I Finland skulle spelarna utvecklas eftersom man bara spelar matcher under veckosluten. På något sätt måste hockeyfolket få de unga spelarna att förstå att man utvecklas bättre om man stannar i Finland. Hittills har endast Olli Määttä lyckats nå NHL via de nordamerikanska serierna.
Vi kan tacka KHL som berett utrymme för de unga talangerna i den finska ligan.
Marcus Lindqvist
Patrik Laine är ett gott exempel, sade Nordenswan.
– Om ni kommer ihåg så förutspåddes inte Patrik Laine någon större roll i Tappara förra säsongen och i slutet av säsongen var han lagets bästa spelare. Dessutom klarade sig våra ungdomar som spelat i ligan på bästa möjliga sätt i junior-VM.
Det finns lite ironi i att KHL har farit i väg med en hel del spelare från ligan i Finland, tyckte Lindqvist.
– Vi kan tacka KHL som berett utrymme för de unga talangerna i den finska ligan.
De ihopsamlade lagen fick både plus och minus
Göran Stubb var kritisk till upplägget och ansåg att World Cup borde handla om landslag.
Det var en jippoturnering.
Göran Stubb
– Typiskt NHL. NHL:s spelarfack stod bakom arrangemanget och vill ha så många NHL-spelare som möjligt med i turneringen. Det var en ”jippoturnering”. Till och med då Kanada spelade fanns det ju nu utrymme på läktarna.
– Turneringen blev högklassigare och intresserade nu också mindre ishockeynationer, ansåg Lindqvist.
– Det förstörde turneringen att det inte var en landslagsturnering, tyckte Nordenswan. OS är trots allt ett bättre koncept.