Vem vill du ge Nobelpriset i litteratur?
Om man får tro de internationella vadslagsningsbyråerna ligger den japanska författaren Haruki Murakami bra till för att ta hem världens mest prestigefyllda litteraturpris i år. Men vem skulle du ge Nobelpriset i litteratur? Svara på vår gallup!
När Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius på torsdag den 13 oktober kl. 14 finsk tid öppnar dörrarna till Börssalen för att avslöja namnet på årets vinnare av Nobelpriset i litteratur är det många som håller andan och hoppas på sin favorit.
Veckor - för att inte säga månader! - innan dagen D surras och spekuleras det hejvilt kring vem som kan ligga bra till för detta världens största litterära pris. En del tar katten till hjälp för att spå utgången, andra statistiken.
I vadslagsningsbyråernas listor cirkulerar ett antal namn som återkommer år efter år, bland dem den syriske poeten Adonis och den amerikanska författaren Joyce Carol Oates, den rumänske författaren Mircea Cartarescu och den kanadensiska författaren Margaret Atwood.
Ett pris som väcker debatt
Nobelpriset i litteratur väcker många känslor och på olika nätforum diskuterar litteraturintresserade vilka författare som borde ha fått priset innan de dog och vilka som å det snaraste borde tilldelas priset innan det är för sent. Vilka författare som varit värda priset och vilka som kanske inte hållit måttet för detta oerhört renommerade pris.
Varje statistisk uppgift tas till hjälp för att försöka tippa utgången: vilka länder har överhuvudtaget inte blivit uppmärksammade i detta sammanhang och vilka språkområden är totalt förbisedda av Nobelpriskommittén? Hur kommer det sig att USA är satt på undantag och när gick priset senast till en författare från den afrikanska kontinenten? Hur ställer sig Svenska Akademien till det politiska läget i världen idag och vilka utomlitterära aspekter kan Akademien tänkas ta hänsyn till?
Uteslutningsmetoden tas till hjälp
Ifjol gick priset till den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj som skriver ett slags dokumentärprosa.
Det här innebär enligt många debattörer att priset i år a) inte går till en kvinna, b) inte går till det ryska språkområdet och c) inte tilldelas en författare som också skriver litterära reportage.
Kan valet alltså i år tänkas falla på en poet, en dramatiker eller varför inte en sångtextförfattare?
Någon noterar att Sara Danius i en intervju sagt att Nobelkommittén vinnlägger sig om att vaska fram författare som skildrar människor och omvärlden på ett annat sätt än tidigare pristagare.
Ur finländsk synvinkel är det intressant att ett flertal kvinnliga författare från Finland återfinns på vadslagningsbyråernas spekulationslistor: Tua Forsström, Eeva Kilpi och Sirkka Turkka – allesamman uppskattade och hyllade poeter.
Skriv gärna i kommentarsfältet nedan vem du skulle tilldela Nobelpriset i litteratur om det inte är någon av de sex i listan ovan!