Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands Bollförbund vädjar till politikerna: "Vi behöver stöd av lagstiftningen"

Från 2016
Uppdaterad 30.09.2016 18:11.
Marco Casagrande är generalsekreterare för fotbollsförbundet.
Bildtext Marco Casagrande är generalsekreterare för fotbollsförbundet.
Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press

Efter avslöjandet om att nederländska spelare i fotbollsklubben Atlantis misstänks ligga bakom uppgjorda matcher i division 2 vädjar Finlands Bollförbunds generalsekreterare Marco Casagrande till politikerna för att förutsättningarna att förebygga läggmatcher ska bli bättre.

Den nederländska tidningen De Telegraaf avslöjade på torsdagen att fyra fotbollsspelare i Helsingfors-klubben Atlantis FC, som spelar i division 2, är misstänkta för att i två matcher ha försökt påverka utgången på ett på förhand bestämt sätt.

Enligt Finlands Bollförbunds generalsekreterare Marco Casagrande behöver misstankarna ytterligare utredas av Bollförbundet innan Centralkriminalpolisen officiellt kopplas in.

Den 17 september spelade Atlantis FC mot FC Åland, en match som FC Åland vann med 2–0.

Derwin Martina, Salah Hamza Aharar och Ayoub Ait Afkir blev utbytta efter en timmes spel.

– De fick lämna planen för att de spelade dåligt, konstaterade Atlantis chefstränare Markku Palmroos till Yle.

– Det finns några misstänkta matcher från den här säsongen, ungefär lika många som under tidigare år. Misstankarna är av olika grad, konstaterade Casagrande.

Ett globalt fenomen

Problemet med misstänkta läggmatcher har varit känt under många år och både spelare och klubbar har informerats om riskerna.

– Problemet började för några år sedan och är här för att stanna. Det är ett globalt fenomen. Vi gör allt i vår makt för att förebygga läggmatcher, men det kräver mycket jobb.

– Vi är medvetna om misstänkta matcher och misstankarna är fler på grund av att vi är rätt så uppmärksamma. Klubbarna och spelarna vet att det dyker upp erbjudanden och dessa rapporteras vidare, sade Casagrande.

Vill ha ny brottsrubricering

Att lagstiftningen inte är anpassad för dylika brott innebär att möjligheterna att agera är begränsade. Därför ber Casagrande om hjälp av politikerna.

– Vi måste få en specifik brottsrubricering, penningspelsbrott eller motsvarande. De här är polisiära frågor och vi behöver stöd av lagstiftningen.

Det går att spela på matcher i Finlands lägre divisioner världen över, vilket försvårar kontrollen av spelmönster. Dessutom kan det vara så gott som omöjligt att identifiera vem som spelar på matcherna.

– På sommaren är spelutbudet på det globala planet reducerat. Finska division 2 är åtråvärd, eftersom lönerna och ersättningarna är små. Dessutom är spelaromsättningen i dessa lägre divisioner stor, konstaterade Casagrande.