Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

UPI:s Aaltola om missiltestet: Bra att presidenten blåste av spelet

Från 2016
Uppdaterad 01.10.2016 12:31.
BUK M1 luftvärnsrobotsystem
Bild: Yle

Programdirektör Mika Aaltola vid Utrikespolitiska institutet tonar ner uppståndelsen kring Finlands insatser när det gäller utredningarna av det malaysiska flygplan som sköts ner över Ukraina sommaren 2014.

Finland var förpliktigat att hjälpa åklagarmyndigheterna i Nederländerna i utredningen, konstaterade Aaltola i Yles morgon-tv på lördagen.

Mika Aaltola.
Bildtext Mika Aaltola
Bild: Utrikespolitiska institutet

Finland provsprängde en Buk-missil som man hade köpt av Ryssland, och sände splittret för analys till utredarna. Överenskommelsen var att Finlands medverkan skulle offentliggöras först vid en eventuell rättegång, men så skedde inte.

Uppgifterna kom ut i veckan och på fredagen höll president Sauli Niinistö en presskonferens där han sade att Nederländerna bad Finland hemlighålla utredningarna.

Beslutet att bistå Nederländerna var svårt för Finland. Niinistö sade att han tog illa upp av att Holland beslöt offentliggöra uppgifter om handräckningen, eftersom man hade kommit överens om att de skulle hållas hemliga.

Påminner om "trasiga telefonen"

Aaltola konstaterar att Finland har hamnat i en svår position, men att det hela påminner om "den trasiga telefonen".

- Det var bra att presidenten trädde fram och blåste av spelet, säger Aaltola.

Det kan finnas en rädsla för att det här påverkar relationerna till Ryssland och trovärdigheten när det gäller försvarets upphandling, men själv tror inte Aaltola att man behöver vara ängslig för det.

Diskussion om artikeln