Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Österbottniska riksdagsledamöter kräver mer pengar för vägar

Från 2016
Uppdaterad 01.10.2016 13:09.
Landsväg genom landsbygden.
Bildtext Landsväg
Bild: Yle/Lotta Sundström

Riksdagsledamöterna Mats Nylund (SFP), Anna-Maja Henriksson (SFP) och Peter Östman (KD) har tillsammans lämnat in två budgetmotioner om regionala trafikprojekt. Vägavsnitten har länge varit i behov av finansiering.

Nylund, Henriksson och Östman nämner speciellt vägavsnitt i Pedersöre och Nykarleby samt flygfältsvägen i Kronoby som behöver förbättras. Det handlar om vägen mellan Lassfolk och Markby, samt mellan Finnabba och Åvist.

Kampen för att få mer pengar till just de här avsnitten har pågått länge. Mats Nylund säger att han har jobbat för frågan så länge han har suttit i riksdagen.
- Så här små projekt tas vanligtvis inte upp till behandling, så därför försöker vi lyfta dem i form av budgetmotioner, säger Mats Nylund.

Motioner om samma vägsträckor har lämnats in flera gånger tidigare. Men det finns exempel på att projekt i liknande storleksklass har fått finansiering då de tagits upp genom budgetmotioner. Mats Nylund nämner förbättringar av Jakobstads hamnväg som exempel.

Mats Nylund.
Bildtext Mats Nylund (SFP)
Bild: Yle/Carl-Magnus Långkvist.

Bättre väg till flygfältet krävs

Flygfältsvägen i Kronoby behöver förbättras för att göra logistiken i regionen bättre, anser ledamöterna. Mats Nylund säger att det handlar om en viktig väg som inte är i bra skick men har mycket trafik.
I ett pressmeddelande skriver alla tre ledamöterna att de vill stärka regionens konkurrenskraft och säkerheten på landsvägarna.

Mera pengar till vägprojekt i Österbotten efterlyses på bred front också på annat håll. Valkretsens samtliga riksdagsledamöter stöder till exempel förbättringar av riksväg 8 och av Jakobstads hamnväg.

Diskussion om artikeln