Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa universitet avslutar språkbadssamarbete med ÅA

Från 2016
Uppdaterad 01.10.2016 16:35.
Brändö.
Bildtext Vasa universitet.
Bild: YLE/Rolf Granqvist

Vasa universitet har sagt upp sitt avtal med Åbo Akademi om att samarbeta kring utbildningen av språkbadslärare. Avtalet tog slut på fredagen. Åbo Akademi siktar på ett nytt samarbete med Jyväskylä universitet, men hur det ska se ut är fortfarande oklart.

Vasa universitet och Jyväskylä universitet har kommit överens om att flytta all språkvetenskap till Jyväskylä från och med augusti 2017. Universiteten vill profilera sig tydligare och Vasa universitet vill hellre satsa på energi och finansiering än på språk.

Vasa universitets rektor Jari Kuusisto säger att avtalet om språkbadssamarbetet mellan Vasa universitet och Åbo Akademi sägs upp för att Jyväskylä universitet istället ska kunna göra ett nytt avtal med ÅA. Avtalet avslutades på fredagen. Enligt Kuusisto handlar det inte om att avtalet inte skulle ha fungerat bra hittills.

-Nej, det handlar om hela flyttprocessen. Avtalet kan inte ju vara uppgjort mellan Vasa universitet och Åbo Akademi om språkutbildningen inte finns kvar i Vasa. Därför sägs avtalet upp, så att de nya parterna kan börja samarbeta, säger rektor Jari Kuusisto.

Jyväskylä universitet vill ta över

Det är fortfarande oklart hur samarbetet ska se ut i framtiden. Åbo Akademis rektor Mikko Hupa säger att Jyväskylä universitet tydligt har visat att man gärna vill fortsätta språkbadssamarbetet. Han tror på en framtid för utbildning av språkbadslärare i Vasa.
- Nu är det en fråga om hur snabbt och på vilket sätt vi kommer igång med motsvarande samarbete med Jyväskylä universitet, säger Mikko Hupa.

Rektor Mikko Hupa vid Åbo Akademi
Bildtext Mikko Hupa
Bild: Yle/Nina Bergman

Är det en stor förändring att samarbetet kring språkbadsutbildningen inte längre sker i Vasa, utan med Jyväskylä universitet?
- Det får vi se. Vi får hoppas att det inte ändrar på de goda sakerna och kanske hämtar det med sig något nytt och intressant, säger Mikko Hupa.

Jyväskylä universitet har visat intresse för att hålla kvar verksamheten i Vasa. Det skulle betyda att åtminstone en del av lärarna och forskarna på språkbadslärarutbildningen finns kvar i Vasa, berättar Mikko Hupa.

Diskussioner om nytt samarbete inleds

Under fredagen höll de tre rektorerna ett möte med Undervisnings- och kulturministeriet där det framtida samarbetet diskuterades. En av punkterna som togs upp under mötet var att under de kommande månaderna kommer Jyväskylä universitet, Vasa universitet och aktörer i Vasaregionen att diskutera framtiden för språkbadslärarutbildningen.

Förhandlingarna om att flytta hela språkundervisningen från Vasa till Jyväskylä är inne på slutrakan. Enligt Jari Kuusisto kan det undertecknas inom några dagar. Nya överenskommelser om hur språkbadslärarna ska utbildas i framtiden kan göras efter det.

- Så fort det avtalet är undertecknat kan Jyväskylä universitet och Åbo Akademi börja organisera de här sakerna på ett nytt sätt, säger Jari Kuusisto.

Sedan år 2014 har 60 studerande tagts in till språkbadslärarutbildningen. De första har också utexaminerats.

Hur förändringen kommer att påverka de studerande kan ingen av rektorerna ännu ge något konkret svar på.

- Det är för tidigt att säga. Men intentionen är tydlig: vi vill fortsätta med den här verksamheten, och vi gör det gärna med Jyväskylä. Där har de också själva visat intresse för att fortsätta, säger ÅA:s rektor Mikko Hupa.