Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flera fall av grovt rattfylleri i Österbotten

Från 2016
Uppdaterad 02.10.2016 14:17.
Alkoholmätare
Bild: Yle/ Tina Karjalainen

I Karleby, Jakobstad och Vasa har flera bilförare blåst över gränsen för grovt rattfylleri under veckoslutet.

I Karleby backade en kvinnlig bilist in en annan bil på lördag förmiddag och smet från platsen. När en polispatrull fick tag på kvinnan blåste hon 2,13 promille. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,2 promille alkohol i blodet. Rattfylleri gör man sig skyldig till vid 0,5 promille.

En manlig bilförare i Karleby blev tagen av polisen efter en anmälning om att någon körde full. Mannen blåste 2,5 promille och misstänks för grovt rattfylleri, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och för att ha kört utan giltigt körkort.

I Jakobstad har polisen också fått fast flera rattfyllerister. På lördag kväll körde en manlig förare in i ett broräcke. Polisen fick tag på mannen en stund senare och då blåste han 2,06 promille. Mannen misstänks för grovt rattfylleri och för äventyrande av trafiksäkerheten.

Tidigt på lördag morgon körde en manlig bilförare runt i Jakobstad med 2,36 promille alkohol i blodet.

På fredag kväll följde motorcykelpolis i Jakobstad efter en manlig bilförare som vägrade stanna. Mannen hade sett att polisen stod och blåstestade bilförare och vände då om och körde åt ett annat håll. Han stannade först då en polisbil hindrade honom från att köra vidare. Mannen blåste 1,17 promille på platsen. Han saknade också körkort.

I Vasa stoppades en man på Rådhusgatan på lördag eftermiddag och fick blåsa polisens alkometer. Mannen misstänks för grovt rattfylleri och fick temporärt körförbud. Han är född 1982 och körde en personbil.