Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tiotals dödsoffer efter polisattack mot demonstranter i Etiopien

Från 2016
Uppdaterad 02.10.2016 14:54.
Den etiopiska guldmedaljören Feyisa Lilesa använde oromoaktivisternas protestgest då han sprang över mållinjen i OS i Rio
Bildtext Den etiopiska guldmedaljören Feyisa Lilesa väckte världens uppmärksamhet då han protesterade för oromofolket då han gick över mållinjen i OS i Rio
Bild: EPA/Diego Azubel

En våldsam demonstration vid en religiös festival i den sydliga Oromiaregionen i Etiopien, har krävt minst 20 dödsoffer enligt ögonvittnen.

Polisen använde både eldvapen och tårgasgranater mot demonstranter som hade samlats för en årlig skördefestival i staden Bishoftu, ett fyrtiotal kilometer söder om huvudstaden Addis Abbeba.

Demonstranterna avbröt de officiella festtalen och skanderade slagord mot regeringen och dess lokala representanter.

En del av aktivisterna höll händerna i kors över sina huvuden, en gest som har blivit en symbol för motståndet mot regeringen. Många bar också fanor med den bannlysta Oromia befrielsefrontens röd-grön-blåa färger.

Säkerhetsstyrkornas tårgasattack mot demonstranterna utlöste panik och många flyende föll över varandra i ett djupt dike, enligt ögonvittnen.

En AFP-fotograf såg minst 20 livlösa kroppar i diket, innan han beordrades att lämna området.

"Regeringen en diktatur"

- Den här regeringen är en diktatur, det finns ingen jänlikhet eller yttrandefrihet, sa demonstranten Mohamed.

Etiopien skakas som bäst av de värsta politiska oroligheterna på över ett årtionde.

Protesterna började i söder i Oromiaregionen där en stor majoritet av regionens 27 miljoner invånare tillhör oromofolket.

Därefter spreds oroligheterna till Amhararegionen i norr. Oromo- och Amharafolken utgör tillsammans över 60 procent av Etiopiens befolkning.

Karta över östra Afrika med Somalia, Jemen, Etiopien, Kenya, Eritrea, Uganda, Sydsudan, Sudan och Kongo-Kinshasa.

Protester trappas upp

Etiopiens nio regioner har delats upp så att de domineras av regionens ursprungliga befolkning.

Folkgrupper som anser sig förfördelade har sedan början av år 2015 protesterat allt mer högljutt mot den auktoritära regeringen som domineras av tigrefolket.

Tigrefolket utgör sex procent av befolkningen men anses ha oproportionerligt stor makt i Etiopien på andra folkgruppers bekostnad.

Auktoritärt enpartistyre

Det Etiopiska folkets revolutionära demokratiska front som består av fyra regionala partier, har styrt landet i ett kvartssekel.

I valet ifjol fick oppositionen inte en en enda plats i parlamentet, jämfört med endast en plats i det förra parlamentet.

Oppositionen anklagar regeringen för politiskt förtryck, medan regeringen hävdar att de upptrappade protesterna har organiserats av regeringskritiker utomlands.

Diskussion om artikeln