Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Duterte ber judar om ursäkt men ångrar ingenting

Från 2016
Uppdaterad 02.10.2016 16:42.
Filippinernas president Rodrigo Duterte.
Bildtext Filippinernas president Rodrigo Duterte bad först om ursökt av judar men sade i samma andetag att han inte ångrar uttalandet om att han vill döda tre miljoner narkomaner.
Bild: EPA/MALACANANG PHOTO BUREAU

Filippinernas hårt kritiserade president Rodrigo Duterte bad på söndagen om ursäkt av judar för sitt uttalande nyligen där han jämförde sig med Hitler och sa sig vara redo att slakta 3 miljoner människor liksom Hitler gjorde.

Duterte hävdade ändå att han inte gjorde något egentligt fel och han upprepade sitt hot från i fredags om att han är redo att döda miljoner narkomaner.

Den omstridde presidenten som har kritiserats världen över för sin brutala politik och uttalanden, hävdade att han endast försvarade sig mot anklagelser om att han är som Hitler.

- Så jag sade att visst, jag är som Hitler men dem som jag dödar är dessa narkomaner, sa Duterte i ett tal på söndagen som sändes direkt över hela öriket.

- Jag ber djupt om ursäkt av det judiska folket. Det var aldrig min avsikt, men jag sa mycket kraftigt, jag vill döda dessa tre miljoner, upprepade Duterte.

Över 3 000 dödsoffer

Duterte som vann en jordskredsseger i presidentvalet i maj har sedan dess fått hård kritik för sitt krig mot narkotikabrottslighet som har krävt över 3 000 dödsoffer.

Polisen har dödat minst 1 200 människor medan 1 300 har mördats under oklara omständigheter sedan den 30 juni då Duterte tillträdde presidentposten.

Han har gett polisen grönt ljus att döda misstänkta narkotikalangare utan rättsliga påföljder.

Rodrigo Dutertes krig mot narkotika har krävt över 3 000 dödsoffer sedan han tillträdde i juni. Här bär man bort en misstänkt narkotilangare som sktös av polisen i  Calookan city den 30 september
Bildtext Rodrigo Dutertes krig mot narkotika har krävt över 3 000 dödsoffer sedan han tillträdde i juni. Här bär man bort en misstänkt narkotikalangare som sköts av polisen i Calookan City den 30 september.
Bild: EPA/EUGENIO LORETO

Hotar USA

Duerte har kritiserat sina kritiker i hårda ordalag, till exempel då han förra månaden kallade USA:s president Barack Obama för "putang ina" eller "en horunge" på det filippinska språket tagalog.

Den internationellt oerfarne Duterte har också kallat påven Franciskus och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon "putang ina" efter att de kritiserade Dutertes hårdföra politik för att stå i strid med mänskliga rättigheter.

Duterte spädde på i fredags då han till och med hotade att sparka ut USA:s styrkor från baser i Filippinerna.

- Amerikanerna, jag gillar inte dem. De kritiserar mig offentligt. Så jag säger dra åt helvete, ni är idioter, dundrade Duterte.

Vill riva upp försvarsavtal

Den långvarige förre borgmästaren hotade att riva upp ett försvarsavtal med USA som trädde i kraft i januari.

Avtalet som förhandlades fram av Dutertes företrädare Benigno Aquino, ger USA tillträde till fem militärbaser i öriket för att uppväga det växande militära hotet från Kina.

- Detta avtal är inte ett officiellt dokument, det har inte undertecknats av republikens president, sa Duterte som hotade att beordra amerikanerna att lämna Filippinerna.

Kina gör anspråk på omstridda ögrupper nära Filippinerna och har ökat sin militära närvaro i omtvistade områden i Sydkinesiska havet.

Diskussion om artikeln